2022-05-10 14:00:00
Polícia v USA má
Polícia v USA má novú zbraň na zastavovanie unikajúcich áut. Volá sa grappler
Zdroj: motortrend.com, FOX now ytb

VIDEO: Polícia v USA má novú účinnú zbraň. Takto to vyzerá, keď ju použije v praxi

Policajti v USA dlho zastavovali unikajúcich podozrivých prostredníctvom zastavovacích pásov, ježkov, či manévrom PIT.

Avšak už vyše tri roky majú k dispozícii nesmierne efektívnu zbraň, respektíve nástroj na zastavovanie unikajúcich vozidiel. Kým ježkov a pásy možno obísť, PIT manéver môže ohroziť ďalších účastníkov premávky, nehovoriac o škodách na majetku iných i polície. Toto je iné a veľmi efektívne. Volá sa to Grappler a jeho fungovanie vysvetlil pred pár rokmi názorne MotorTrend.

Tri roky sú dlhá doba, no nie všetky policajné jednotky tento nástroj majú, druhá vec je, že jeho efektivita oberá o sledovanosť typické americké policajné naháňačky a tých sa tak smerom k nám do Európy dostáva podstatne menej.

Veru, grappler a nielen on zmenil stratégiu polície v USA. Tá namiesto naháňania podozrivých vo vysokej rýchlosti ide na vec nenápadne. Vozidlo sleduje z vrtuľníka a sledujúce automobily sa držia obďaleč tak, aby čo najviac minimalizovali nebezpečenstvo úrazu, či poškodenia majetku. Keď príde správny čas, vhodné miesto s nižším výskytom iných účastníkov cestnej premávky, zaútočia. Niekedy si pravda situácia vyžaduje konať hneď, no v tomto prípade to tak nebolo.

Celý sledovaný prípad sa pritom začal pomerne kuriózne. Vodič vozidla Ford Fusion (Mondeo) zaspal/stratil vedomie za volantom počas jazdy. Policajti prišli na miesto, všimli si zbraň v dosahu vodiča. Vodič bol pod vplyvom omamných látok. Náhle prišiel k vedomiu a aj za cenu poškodenia policajných áut ušiel z miesta. Polícia ho sledovala, v pravý čas ho obehlo jedno auto, aby urobilo cestu druhému s nainštalovaným grapplerom.

Na jeho použitie sa stíhajúci automobil musí dostať čo najbližšie k zadnému kolesu a o zvyšok sa postará mechanizmus. Pozostáva z výsuvných ramien a silných "šnúr" či azda gurtní. Tie sa za pomoci drôtov zamotajú do kolesa, znefunkčnia ho a zároveň pripoja stíhajúce vozidlo k vozidlu prenasledovanému. Všetko je to rýchle a bezpečné. Pozrite si video. Pretočiť odporúčam na čas 8:30.

V nedávnej minulosti začali v Česku používať na zastavovanie unikajúcich vozidiel práve manéver PIT, pri ktorom sa auto s pevnostným rámom priblíži zo zadu k boku auta pred ním a kontaktom so zadnou časťou prenasledovaného vozidla sa ho pokúsi dostať do šmyku. Problém je, že väčšina európskych áut má ťažisko a pohon vpredu, takže PIT nie je tak účinný a mnoho vodičov sa mu ubráni. Toto však zaberá aj na autá s pohonom prednej nápravy.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Fox Now YTB, MotorTrend.com

Komentáre k článku


Stream naživo