2022-05-05 14:15:00
Z autobusu jazdiaceho na
Z autobusu jazdiaceho na CNG sa stal plameňomet
Zdroj: grab ytb

VIDEO Linkový autobus počas jazdy zachvátil požiar. Z autobusu plameňomet

Keď sa nádrže na plyn vznietia, z autobusu sa stane plameňomet

Vznietenie plynu je príjemná vec. Dáva teplo, varíme na ňom. Keď sa ale vznieti niekde medzi nádržami a motorom a ani všetky zabezpečovacie zariadenia nedokážu zastaviť prívod plynu z nádrží, stlačený plyn má dosť sily, aby vrhal plamene niekoľko metrov ďaleko.

Presne to sa stalo ešte pred veľkonočnými sviatkami neďaleko Perugie v Taliansku. Bolo krátko po 15. hodine poobede a na lokálnej ceste došlo k prudkému požiaru autubusu a jeho nádrží na streche. Autobusom otriaslo niekoľko výbuchov. Požiar postupoval extrémne rýchlo a doslova za pár minút zhltol celú kostru autobusu. Jediným šťastím bolo, že v tom čase na bol vo vozidle iba vodič, ktorý stihol uniknúť. Taliani tvrdia, že ak by boli vo vnútri aj pasažieri, mohlo sa stať nešťastie.

Teraz je všetko na vyšetrovateľoch, no nájsť príčinu bude pravdepodobne náročné. Otázkou zostáva, kde sa stala chyba a či bol autobus samotný a najmä plynové komponenty adekvátne servisované. Takéto nehody sa často nestávajú, v Európe ich bolo za ostatných desať rokov len zopár a to sa najmä na západ od našich hraníc autobsy na CNG vo veľkom používajú pre nižšie náklady i nižšiu emisnú stopu. V zahraničí uvádzajú ako posledný prípad podobného vzplanutia prípad z Holandska z roku 2012, no sám si dobre pamätám len o niečo starší prípad, ktorý sa odohral u nás v hlavnom meste. Dokonca som to videl na vlastné oči. Nevyzeralo to až takto zle, i keď to bolo desivé. Pravdepodobne to bola jedna z hlavných príčin, prečo sa u nás autobusy na CNG nikdy poriadne nerozšírili a zostali len v podobe alternatívy.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Umbriaon.it

Komentáre k článku


Stream naživo