2022-04-12 11:30:00
Kia EV6 a Meridian
Kia EV6 a Meridian pre dlhší dojazd
Zdroj: Kia UK

Vďaka tomuto jednoduchému triku budete s EV jazdiť až 4x efektívnejšie. Nikomu to nenapadlo?!

Ako je možné, že toto doteraz nikomu ešte nenapadlo? Alebo napadlo?

Elektromobil a dojazd. Večná téma. Právom. Lebo je malý. Dojazd. Výkon je zas obvykle veľký. O to menší je dojazd. Čím viac energie miniete počas cesty, tým kratšia cesta bude. Šok? Ak ste doteraz žili v jaskyni, možno. Inak je to pochopiteľné a pochopiteľné sú aj závery kompaktného výskumu, ktorý vykonala Kia UK v spolupráci s Dr. Duncanom Williamsom, učiteľom na Salfordskej univerzite.

Tento jednoduchý trik je taký jednoduchý, že sme si gro jeho účinku na sebe museli všimnúť už všetci. Hudba. Hudba je pre každého so schopnosťou vnímať ju, mimoriadne dôležitá. Pomáha, lieči, uvoľňuje a tak podobne. Pomáha však nielen človeku, pomáha aj autu. Vďaka svojmu pôsobeniu na človeka. Lebo keď hudba dobre pôsobí na človeka, auto nevyzerá tak stratené v dĺžke ciest ako bežný elektromobil.

Toľko k teórii a teraz k výskumu pod dohľadom vyššie uvedeného pána. Je to skôr taký prieskum a nedajú sa z neho robiť pevné závery, no orientačný je a naozaj môže pomôcť. Navyše sa medzičasom pozeráte na elektromobil značky Kia a to má Kia rada, takže je všetko v poriadku.

Kia posadila do svojho EV6 niekoľko vodičov, ktorý doteraz s jazdou s elektromobilom ešte nemali skúsenosť. S autom mali prejsť presne stanovenú trasu v dĺžke 18 míľ (29 km). Počas jazdy im pritom pustili presne určený playlist a následne aj za pomoci špeciálneho náramku zaznamenávajúceho fyziologické dáta, sledovali ako ich počas jazdy ovplyvňuje konkrétna hudba. Záver bol zreteľný, kým hudba vo vyššom tempe s intenzívnejším rytmom, pop, či rock a ďalšie pridávajú na rýchlosti a na reakciách, pokojná klasická hudba obrusuje hrany. Výsledkom je až štvornásobne efektívnejšia jazda pri pokojnej klasickej hudbe (konkrétne Beethovenova 9. symfónia) v porovnaní s najrýchlejšou popovou hudbou. Náramok zaznamenával zmeny v pulze, tlaku, ale aj v aktivite kože - vyššie prekrvenie, viac potenia atď. Podľa Williamsona stačili dva dni testovania, aby boli výsledky úplne zreteľné. Najlepšie pre efektívnu jazdu je počúvať pokojnú hudbu, ktorá zvyšuje pozornosť, zároveň znižuje nervozitu, či stres.

Do plánovania svojho budúceho tripu na elektrickom vozidle tak musíte zarátať aj vplyv hudby na váš vodičský výkon. Jeho vplyv je jasný, otázka je, či pri počúvaní pokojnej uvoľňujúcej hudby nebude lepšie zostať doma a zadriemať tam, nie za volantom.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Kia UK

Komentáre k článku


Stream naživo