2022-03-30 14:30:00
Ferrari vs. Duster
Ferrari vs. Duster
Zdroj: Polícia - Bratislavský kraj

Vraj Dacia nie je bezpečná! V Bratislave poslal Duster najnovšie Ferrari do priekopy

Ako informovala Polícia - Bratislavský kraj na svojom FB profile, nehoda medzi Daciou a Ferrari mala prekvapivého víťaza.

Včera 29. marca v poobednajších hodinách zažílo blízke okolie Bratislavy naozaj ojedinelú nehodu. Na diaľnici D4 prišlo ku kontaktu medzi Daciou Duster a Ferrari SF90 Stradale. Kontakt medzi jedným výnimočným autom a Ferrari (pokus o vtip) skončil v prospech Dacie Duster. Ferrari sa po nehode porúčalo do jarku, kým Duster zostal na mieste. Nebyť ochranného plotu, Ferrari sa vyberie orať priľahlé pole. "V dôsledku nárazu motorové vozidlo zn. Ferrari odhodilo do priekopy a vozidlo zn. Dacia Duster zostalo stáť na ceste v jazdnom pruhu otočené do protismeru," píše polícia na svojom FB. Pri nehode prišlo k zraneniu jednej osoby, vodiči prešli testom na alkohol bez známok jeho prítomnosti v krvi.

Škoda na oboch autách je značná, v prípade Dacie sa šplhá niekde k 5000 eurám, v prípade Ferrari k 500 000 eurám. Aspoň tak tvrdia prvotné odhady Polície, no akiste ich treba brať s rezervou. Dacia nevyzerá až tak poškodená... (ďalší pokus o vtip).

Na oboch autách z fotografií vidieť poškodenia na podvozkoch, najmä na predných nápravách. Viditeľné je čiastočné odtrhnutie kolesa na oboch autách, na Dacii možno zbadať poškodenie nárazníka, na Ferrari tiež vrátane prednej masky a kapoty. Náraz musel byť z tých silnejších, na oboch autách vidieť vyfúknuté airbagy. Autá sa pravdepodobne trafili zpredu s veľmi malým prekrytím. Nižšie auto akoby vbehlo pod vyššie a doslova sa popasovali kolesami. Minimálne Dacia vyzerá tak, že po náraze sa otočila, Ferrari náraz poslal bokom do priekopy. 

Ak by škoda na Ferrari predstavovala skutočne až pol milióna eur, znamenalo by to, že je auto prakticky na odpis, keďže cena tohto auta je práve na tejto úrovni (podľa doplnkovej výbavy, no štartuje niekde tesne nad 0,5 milióna eur). Totálna škoda však z fotiek zverejnených na FB polície implicitne nevyplýva, ale je pravdepodobné, že na aute je viac poškodení, než je viditeľných z jedného záberu. V prípade Dacie Duster tiež môže ísť o totálnu škodu, v závislosti od roku výroby a počtu najazdených kilometrov. Keďže však tento Duster nie je zrovna starý, skôr ho majiteľ nebude chcieť odpísať a jeho cena môže ešte stále byť dvakrát vyššia ako cena potenciálnej opravy. Toľko k počiatočným a nepotvrdeným odhadom.

Každopádne je zaujímavé vidieť, keď sa jedno z bežných, populárnych a celkom priemerných áut na našich cestách stretne s tým najlepším čo vie Ferrari aktuálne ponúknuť svojim zákazníkom. A to ešte nepíšeme nič o prípadnej zápletke a samotnom vodičovi Ferrari, uvidíme, či sa chýry potvrdia, zatiaľ to nechajme otvorené.

Isté tak je, pokiaľ máte doma túto generáciu modelu Dacia Duster, stretu s Ferrari sa naozaj nemusíte báť, najmä ak nebudete uznaní za vinníka nehody.

A čo to teda je za auto tá Dacia Duster? O tom som písal napríklad tu. A Ferrari? Nuž, SF90 Stradale je auto patriace do kategórie hyperšportov. Ide navyše o plug-in hybrid a ešte aj prvé kupé od Ferrari s pohonom oboch náprav. Má 735 kW (1000 k) vďaka kombinácii V8 motora s elektromotormi, využíva techniku odvodenú z F1-tky, má mnoho prvkov aktívnej aerodynamiky a z 0 na 100 km/h zrýchli za 2,5 sekundy.

Do incidentu vniesla viac svetla TV Markíza v tomto článku. Podľa neho je vinníkom nehody vodič Dacie, ktorý sa na ceste otáčal a vošiel prichádzajúcemu autu do cesty. Vodič Ferrari sa podľa vlastných slov snažil vyhnúť čelnej zrážke s Daciou a strhol auto do priekopy. Ku kontaktu napriek tomu došlo, pričom sila nárazu pravdepodobne otočila Daciu. Pokiaľ aj vyšetrovanie nehody určí za vinníka vodiča Dacie, škoda na Ferrari bude hradená z jeho PZP. Majiteľ vozidla podľa svojich slov za poistku na auto zaplatil 17-tisíc eur. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Polícia - Bratislavský kraj

Komentáre k článku


Stream naživo