2022-03-30 11:00:00
Volkswagen s neoficiálnou úpravou
Volkswagen s neoficiálnou úpravou na CNG
Zdroj: Metropoles TVM10

VIDEO: Toto je výsledok prerábky na CNG. Tankoval zemný plyn a...

Zemný plyn to má v týchto dňoch naozaj ťažké. Teraz bude mať ešte ťažšie.

Skvapalnený ropný plyn LPG má väčšinou zakázaný vstup do podzemných garáží. Najmä pre jeho plazivé spôsoby pohybu v prípade úniku, CNG autá však môžu veselo parkovať aj v garážach. Neplatí to všade, ale pachuť nespravodlivosti u mnohých fanúšikov alternatívnych pohonov zostáva. Zmena na LPG sa aj v prípade kvalitných služieb a kvalitných komponentov nezdá byť príliš drahá, no premena auta na CNG býva drahšia a riskantnejšia. Lenže šetriť treba a vysoké ceny palív lákajú čoraz viac ľudí na alternatívne pohony. Kým baterkové autá vydržia málo a sú drahé, CNG a nálepka lacnejšej a čistej alternatívy poteší. Kúpiť auto, ktoré je od výroby "prerobené" na CNG je tiež drahé, nuž zostáva tu alternatíva alternatívnej úpravy vozidla na CNG.

Presne toto vyskúšal podľa Daily Mailu majiteľ automobilu značky Volkswagen. Pri meste Fortaleza v Brazílii pred dvomi týždňami sa ale ukázalo, že to nebol úplne najlepší nápad. Jeho auto rovno pri plnení zemným plynom explodovalo. Presnejšie, explodovala práve tlakovaná - napĺňaná nádrž na stlačený zemný plyn a so sebou si zobrala minimálne polovicu automobilu.

Pri incidente sa nikomu nič vážne nestalo. Azda by to bolo iné, keby v čase tankovania niekto sedel v aute. Možno to bude pre niekoho šokujúce, ale stlačený zemný plyn má problém vydržať v nekvalitnej nádrži. Niekedy si na únik zvolí rýchlejšiu únikovú cestu rovno cez steny danej nádrže. Nestáva sa to často, ale to riziko tu je. Teraz by som mal písať niečo o elektromobiloch, ale nebudem. Veď vy viete. Vyzerá to tak, že úprava na CNG bola v tomto prípade nielen alternatívna, ale priam neschválená, a teda nelegálna. No skrátka, nie úplne najlepší nápad.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo