2022-02-23 15:30:00
Porsche Cayenne Coupe
Porsche Cayenne Coupe
Zdroj: Porsche

Dlho čakáte na nové auto, lebo čipy? Budete ešte dlhšie. Aj vaše auto zhorelo

Toto nie je príjemná správa a práve takú sa aktuálne dozvedajú stovky budúcich majiteľov áut koncernu VW v USA.

Vďaka kríze s dodávkami polovodičov sa čakacie lehoty na nové autá predlžujú na celom svete. U niekoho sú dlhšie, u niekoho kratšie, no získať nové auto hneď po objednávke je prakticky nemožné kdekoľvek vo vyspelom svete a ide skôr o skladovku a náhodu, než o vysnívané auto. Obvykle trvajú dodacie lehoty rok a viac. Zákazníci koncernu Volkswagen v USA, vrátane tých najmajetnejších, ale musia vydržať ešte o pár mesiacov dlhšie. Konkrétne o štyri. Minimálne. Dôvod? Felicity Ace a jej požiar.

Zdroj: Motor1

Kontajnerová loď s približne 4000 vozidlami z produkcie nemeckej skupiny Volkswagen na palube, ktorá smerovala do Spojených štátov, začala v stredu (16. 2.) večer horieť v Atlantickom oceáne južne od Azorských ostrovov. Oznámil to v piatok hovorca Volkswagenu. Všetkých 22 členov posádky  previezli v stredu do bezpečia, povedal hovorca pre agentúru DPA.

Podľa interného e-mailu americkej divízie Volkswagen USA, na ktorý sa odvoláva nemecký denník Handelsblatt, loď viezla 3965 vozidiel značiek VW, Porsche, Audi a Lamborghini.

Loď Felicity Ace smerovala z Nemecka do Davisville v americkom štáte Rhode Island, uvádza webová stránka Marine Traffic.

Na lodi sa nachádzali ako spaľovacie, tak batériové vozidlá. V priebehu nasledujúcich dní a snahy uhasiť prebiehajúci požiar zástupcovia značky potvrdili, že v podstate všetky autá sú na odpis a potvrdili aj skutočnosť, že na palube horí lítium. Vozidlá sú zničené buď priamo požiarom, alebo zadymením, alebo vysokými teplotami, či slanou a sladkou vodou. Jednoducho kopa šrotu za mnoho miliónov eur. A aj nešťastní zákazníci v konečnom dôsledku. Aktuálne tak jednotliví díleri informujú svojich zákazníkov, že dodanie ich objednaného vozidla sa oneskorí minimálne o štyri mesiace. Aby si zákazníkov udržali, ponúkajú im bonusy aj v podobe dodania vozidla vo vyššej výbave, než bolo pôvodne dojednané, no za rovnakú cenu. Problémom tiež je, že koncern nielenže na šupu stratil toľko áut - pričom väčšina bola značky Porsche a nie za malé peniaze, problémom aj je, že stratili jednu z lodí, a tak sa oneskoria dodávky ešte pre väčší počet zákazníkov ako boli tí priamo zasiahnutí požiarom.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, DPA, Motor1

Komentáre k článku


Stream naživo