2022-01-05 16:45:00
Zrážka na diaľnici s
Zrážka na diaľnici s diviakmi
Zdroj: Policie ČR

Vodič Octavie III. na diaľnici zrazil naraz 7 diviakov. Takto to dopadlo

Výskyt zvery na diaľnici je fatálny. Niekedy aj pre ľudí.

Na českej diaľnici D35 v katastri obce Rokytno prišlo podľa Týdeníku Policie ČR k stretu osobného motorového vozidla Škoda Octavia a až 7 prasiat. Vodič Octavie približne o pol ôsmej večer v nedeľu 2.1. na diaľnici v smere do Prahy zrazil samicu diviaka so šiestimi už pomerne urastenými potomkami. Diviaky mu skočili do cesty z priekopy tesne pred vozidlo a on už zrážke nedokázal zabrániť. Podľa odhadu polície je škoda niekde okolo 10 000 eur. Posádka vozidla bola prevezená do nemocnice pre ošetrenie, zraznenia neboli vážne. Ako dopadlo vozidlo a zver vidieť na fotografiách polície.

Zraziť zviera je veľmi nepríjemný zážitok. Jednak s takmer istotou spôsobí náraz smrteľné zranenie pre zviera, jednak máte škodu na vozidle a v neposlednom rade utrpíte šok. A aj to len v tom lepšom prípade. Najčastejšie na vozovku tesne pred idúcim vozidlom skočia menšie zvierata ako zajace, či srny. Kým zajac obvykle spôsobí menšie škody ako polámanie plastov, srna už na deformovateľných predných častiach vozidla urobí škody za niekoľko tisíc eur. Ešte horšie však dopadá stret s danielou zverou, či nebodaj s jeleňom. Nielen telo, ale aj parožie veľkého jeleňa môže preniknúť cez čelné sklo do kabíny a spôsobiť ozaj fatálne škody. Z podobného súdka je stret s diviakom. Ten síce obvykle do kabíny nevlezie, no so svojou hmotnosťou sústredenou na relatívne malom priestore pôsobí pre karosériu vozidla zdrvujúco a obvykle sa i náraz v nižších rýchlostiach končí totálnou škodovou udalosťou. A zranenia posádky tiež nie sú neobvyklé. Zraziť však hneď niekoľko diviakov a navyše na diaľnici, to už možno hovoriť o veľkom šťastí, že za to zaplatili životom iba svine.

Oplotenie okolo diaľnice je skutočne dôležitá vec, no množstvo prípadov z našich i zahraničných diaľnic a rýchlostných ciest dokazuje, že ani oplotenie nevie úplne zabrániť prieniku zvierat na cestu. Svoje o tom vedia nielen vodiči na nedokončenej a neoplotenej D1, kde je riziko stretu so zverou vysoké, no aj na D2, kde ani súvislé oplotenie nezabráni zvieratám voľne sa pohybovať popri diaľnici. Slovensku vo všeobecnosti chýbajú zelené mosty pre voľný pohyb zvierat, takže očakávať, že na diaľnici zver nestretnete, je pomerne naivné.

Čo robiť, keď mi do cesty vbehne zviera?

Rada je veľmi jednoduchá, no o to dôležitejšia. Brzdiť. Nič lepšie urobiť nemôžete. Snažiť sa zrážke vyhnúť úhybným manévrom je riskantné bez ohľadu na rýchlosť jazdy a práve snaha vyhnúť sa zrážke často končí ešte horšou nehodou ako by spôsobila zver samotná. Šmyk, zlý odhad, či len jednoducho reflexívne strhnutie volantu je presne to, čo môže vyvolať tragický koniec. Stačí spomenúť protiidúce vozidlá, aleje stromov popri ceste, zákruty, jarky, rigoly, stĺpy, betónové prvky odvodnenia a mnohé ďalšie predmety v najbližšom okolí cesty a diaľnice sú často rozsudkom smrti pre vodiča i jeho posádku.

Vodič jednoducho musí potlačiť reflexy a musí použiť plné brzdy bez toho, aby sa snažil zmeniť smer jazdy. Zrážke sa možno nevyhnete, no plný brzdný účinok aj staršieho vozidla vie dramaticky znížiť následky stretu. A zvyšok sú už len plasty a plechy.

Veľká časť vodičov pritom plnú brzdu za svoj život ešte nikdy nevyskúšala, v autoškolách sa toto netrénuje a málokto si pri aute z času na čas kopne naplno do brzdového pedálu, len aby si to vyskúšal (prosím neskúšajte to v premávke - tzv. brake check môže dopadnúť ozaj zle). Ideálne si účinok bŕzd treba vyskúšať v regulovaných podmienkach napríklad pri dobrom kurze školy šmyku. Je celkom pravdepodobne, že budete z intenzity brzdenia prekvapení (najmä pri novších autách).

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Tydenik Policie ČR

Komentáre k článku


Stream naživo