2021-12-17 12:00:00
Audi RSQ eTron
Audi RSQ eTron
Zdroj: Audi RSQ eTron, audi, rely, dakar

FOTO+VIDEO Dakar ešte nikdy nemal taký význam, ako teraz. Toto je dôvod

Dakar 2022 môže zmeniť úplne všetko. Aj váš pohľad na elektrické vozidlá.

Je elektrifikácia automobilov cesta? Znesie elektrické auto skúšku, kde už pohoreli stovky najvymakanejších áut s najlepšími spaľovacími motormi?

Predstavte si to: vyše 7000 kilometrov v púšti v Saudskej Arábii. 4000 km z toho meraných pri rýchlostných skúškach. Piesok, štrk, skoky, extrémne sucho, prach ktorý lezie až pod kožu, horúčava a jazda na plný výkon v priemere 6 až 12 hodín. Žiadna nabíjačka, žiaden čas na nabíjanie niekoľko hodín. A ani žiaden elektromobil.

Pretože baterkáč v takomto prostredí nemá čo hľadať. Jednoducho nie. A vlastne áno. Jeden tam ide. A chce vyhrať. Volá sa RSQ e-Tron, vyrobilo ho Audi, berie na Dakar tri posádky a je to špecifikácia, ktorá na Dakare ešte nikdy nebola. A veru nie, nie je to len baterkáč. Má aj motor. Dokopy štyri. A jeden z nich je štvorvalec 2,0 TFSI. Volajme ho nabíjačka.

Pretože to je jeho primárna úloha. Poháňa kolesá? Tak trochu a vlastne vôbec. O pohon sa totiž starajú dva elektromotory. Jeden na prednej náprave, jeden vzadu. A ozaj, auto nemá prevodovku. Má stále prevody. Je teda zrejmé, že silu na kolesá dávajú len elektromotory. Tie nie sú mechanicky spojené. Torque vectroring zabezpečuje softvér vlastnej výroby od značky Audi. Aj motory sú ich. A to všetky. Elektromotory sú v podstate iba mierne upravené verzie z Formule E zvanej Audi e-Tron FE07, ktorú Audi postavilo pre sezónu 2021. Spaľovací dvojliter TFSI je ten istý ako Podkapotou Audi RS5 Turbo DTM.

Spaľovací motor poháňa tretí elektromotor s ktorým je napevno spojený. Spaľovák prostredníctvom generátora vyrába energiu. Tá je následne ukladaná do 50 kWh batérie a z nej čerpajú dva elektromotory. Celkový výkon je niekde nad úrovňou 670 koní, no všetko závisí od regulácii Dakaru, koľko vlastne toto auto bude môcť mať koníkov. Lebo naozaj ide pretekať s najlepšími v kategórii autá – teda v tej najvýznamnejšej. TFSI má najvyššiu efektivitu niekde medzi 4500 až  6000 ot/min. Okrem dolovania energie z nádrže si bude vozidlo pomáhať aj získavaním energie pri brzdení prostredníctvom rekuperácie.

Audi postavilo tri posádky s vyslovene legendárnymi menami. No schválne či poznáte trojnásobného víťaza rely Dakar a dvojnásobného šampióna WRC Carlosa Sainza. Alebo meno dvojnásobného šampióna DTM a trojnásobného šampióna v rely crosse Mattiasa Ekströma. Alebo tu je ešte jedno meno. Je to meno 14-násobného víťaza Relly Dakar. Tipnete si? Veru, Stéphane Peterhansel je toho roku tiež na strane Audi RSQ e-Tron.

V novembri tím absolvoval veľké testovanie v Maroku, kde jazdci nabehali cca 2500 km. Počas testovania si vyskúšali aj jazdenie s uzatvoreným chladením, aby napodobnili podmienky pri jazde pri teplotách okolo 40° Celzia. Počas testu sa vyskytli len vonkajšie poruchy ako prasknutá pneumatika, poškodenia na podvozku a na karosérii.

Rely Dakar 2022 štartuje 2. januára a toho roku má naozaj čo ponúknuť. Okrem veteránov medzi autami i motorkami, okrem štvorkoliek, okrem kamiónov, kde sa Kamaz chystá opäť dominovať a okrem motoriek, kde budeme mať hádam aj slovenskú účasť (ak to nepokazí Covid, či iné starosti), je tu kategória áut a v nej sa predstavia spaľovači od Gazoo Racing, Mini, či Peugeotu.

Revolúcia má navyše pokračovať aj ďalší rok. Aj keď pôvodne chcel Cyril Despres prísť s novým projektom už v roku 2022, aktuálne hovorí o rokoch 23 až 24. O čo ide? O vodíkové auto, ktoré by bolo schopné súťažiť na rely Dakar. Tento rok to bude ešte „iba“ na parádnom Peugeote 3008 DKR.  

Ak by ste nadobudli dojem, že sú to len dva ojedinelé prípady, niečo podobné už dnes plánuje Team De Rooy so svojim ťahačom. Idú na to postupne, no ich cieľom je elektrický ťahač s range extenderom v podobe spaľovacieho motora, ba až vodíkový ťahač. Tak uvidíme.

V galérii okrem úžasných fotiek RSQ e-Tron v akcii uvidíte aj infografiky so zaujímavými informáciami o aute, tíme, a tiež porovnanie s cestným automobilom i pretekmi vo formuli, či v DTM.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Audi, Dakar

Komentáre k článku


Stream naživo