2021-07-28 12:35:00
e-kolobezka
e-kolobezka
Zdroj: grab

Šialenci na elektrických kolobežkách? V Bratislave im dovolia až 100 km/h!

Elektrické kolobežky sú hitom dnešnej doby. Rýchlosťou to už mnohí v uliciach preháňajú.

 

A aj preto vznikajú preteky elektrických kolobežiek. Lebo vyblázniť sa treba v bezpečnom regulovanom prostredí. Preteky elektrických kolobežiek už onedlho odskúšajú schopnosti a zručnosť prvých odvážnych jazdcov. Tí budú stáť pri zrode novej motoristickej disciplíny, pri ktorej budú atakovať rýchlosť až 100 km/h na kolobežkách. Úplne prvý seriál takýchto pretekov v Európe totiž štartuje v Bratislave pod názvom Voltrace. Celý seriál sa bude jazdiť pod záštitou známeho automobilového pretekára Maťa Homolu. Nultý pretek série sa uskutoční už 27. augusta 2021 v Kart One aréne v Petržalke. Organizátori pozývajú na účasť všetkých majiteľov elektrických kolobežiek, ktorí majú radi rýchlu jazdu a chcú si zmerať sily s rovnocennými. Rýchla jazda a meranie svojich schopností totiž nepatrí na ulicu, ale na preteky. Organizátorom pretekov teda nejde iba o adrenalínovú jazdu, ale aj o propagáciu zodpovedného používania elektrických kolobežiek verejnosťou.

 „Elektrické kolobežky sú úžasný, efektívny a ekologický dopravný prostriedok, ktorý môže byť súčasťou riešenia dopravných problémov v mestách. Aj takouto formou chceme vyzvať všetkých, ktorí milujú adrenalín a rýchlu jazdu, aby sa zúčastnili pretekov a tam ukázali, čo dokážu a na ulice sa vrátili s pokorou a chladnou hlavou, pretože tam rýchla jazda jednoducho nepatrí,” vraví Katarína Urbančíková, konateľka spoločnosti Voltride.

Zdroj: Voltrace

Organizátori z Voltride zdôrazňujú, že rýchla jazda na elektrických kolobežkách patrí na uzavreté trate, rovnako ako rýchla jazda na športových autách, či motorkách. Kým športovo naladení vodiči či motorkári majú možnosť vyžiť sa na okruhoch alebo početných pretekoch, kolobežkári takéto možnosti doteraz nemali napriek tomu, že existujú modely schopné dosiahnuť diaľničné rýchlosti.

Pred samotnými pretekmi budú k dispozícii aj voľné jazdy pre širokú verejnosť, ktorá si môže bezpečne vyskúšať rýchlu jazdu na okruhu bez stresu z nameraných výsledkov. Následne štartujú prvé preteky, ktoré sa budú skladať z tréningových jázd, kvalifikácie a následných pretekov podľa kategórií a disciplín. Voľné jazdy aj prvé preteky sa budú konať v petržalskej Kart One aréne.

Zdroj: Voltrace

Samotné preteky majú viacero disciplín, ktoré sa líšia náročnosťou aj technikou. V disciplíne Time Attack sa počítajú tri najrýchlejšie kolá a jazdí sa iba na čas. Jazdci sa tak nepredbiehajú, čo znižuje riziko nehôd a zranení. Štartuje sa v troch kategóriách podľa hmotnosti kolobežky, pričom jazdci jazdia na vlastných strojoch, ktoré môžu byť na preteky upravené.

Tí najlepší z disciplíny Time Attack získajú okrem pohárov aj pozvanie do majstrovských pretekov, ktoré sa budú štartovať z roštu a budú pripomínať klasické okruhové preteky, a to vrátane predbiehania.

Pre tých, ktorí si chcú odniesť pohár čisto za svoje jazdecké schopnosti a dokázať, že nevyhrali vďaka technike a výkonu svojej kolobežky, budú preteky pohára jazdcov. Kolobežky tam dodáva organizátor Voltride, a tak majú všetci jazdci rovnaké podmienky.

„Nie je to žiadna sranda ani zábavka pre deti. Ide o seriózne preteky s poriadnou dávkou adrenalínu vo vysokých rýchlostiach. Jazdím na elektrických kolobežkách už dlho, ale až jazda na uzavretom okruhu mi ukázala, aké vzrušujúce môže takéto podujatie byť. Z pohľadu jazdca sa to dá naozaj prirovnať k rýchlej jazde na motorke či v športovom aute. Je to plnohodnotný motoršport,” hovorí Martin Pisarčík, dlhoročný motorkár a fanúšik motošportu.

Voľné jazdy prebehnú 11 a 25 augusta. Prihlasovanie na podujatie už beží, uzávierka prihlášok je až 22. 8., ale prihlášky prijaté do 31. 7. získajú zľavu zo štartovného až 50 %. Prihlášky prijaté do 8. 8. zľavu 25 %.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Seesame

Komentáre k článku


Stream naživo