2021-07-26 11:30:00
Land Cruiser J300 2021
Land Cruiser J300 2021
Zdroj: Toyota

Kúpite si Nový Land Cruiser, no nesmiete ho predať. Toto je dôvod

Toyota v Japonsku obmedzila možnosť ďalšieho predaja svojho nového SUV.

 

Zákazníci, ktorí si kupujú nový plnokrvný Land Cruiser LC300, musia podpísať dohodu, v ktorej sa zaväzujú, že svoje nové auto nepredajú ďalej. Takáto ochrana pred opätovným predajom nového auta by mala platiť dvanásť mesiacov po kúpe. Pokiaľ sa čerstvý majiteľ nového auta rozhodne predsa len svoj Land Cruiser predať, Toyota mu už ďalšie auto nepredá.

Táto informácia pochádza z domáceho trhu, teda z Japonska, kde je o nové auto masívny záujem a automobilka doteraz zaznamenala vyše 22-tisíc objednávok. Info priniesol blog Creative311.

22-tisíc objednávok za prvé tri týždne od spustenia predaja? Pritom automobilka dokáže mesačne vyrobiť približne 600 áut, takže za tri týždne sa vypredala produkcia na nasledujúce tri roky. V ďalších mesiacoch sa produkcia má výrazne zvýšiť, avšak takýto masívny záujem je viac ako neočakávaný. Toyota v tom zacítila problém a rozhodla, riešiť ho. Jednak chce obmedziť predaj tak, že jeden si môže kúpiť iba jedno (auto), a tiež chce, aby všetci, ktorí si auto na domácom trhu objednali, podpísali dodatok. Ten má zabrániť opätovnému predaju vozidla. Oficiálne Toyota tvrdí, že ide o ochranu pred porušovaním devízového zákona, navyše to „v závislosti od cieľovej destinácie môže viesť k vážnym problémom, ktoré ohrozujú globálnu bezpečnosť.“

V preklade: automobilka sa obáva, že podozrivo vysoký záujem o autá vedie do zahraničia. Ba čo viac, je pravdepodobné, že nové autá pôjdu priamo do nesprávnych rúk. Ešte jednoduchšie: Toyota sa bojí, že si autá vo veľkom poobjednávali teroristi a zločinecké gangy.

Tieto dodatky musia podpísať nielen jednotlivci, ale aj díleri. Dodatky v Japonsku spôsobili pomerne intenzívny šum a Creative311 tvrdí, že prichádza k väčšiemu množstvu rušení objednávok. To pritom je možné, pretože Toyota zrušenie objednávky nepovažuje za problém do budúcnosti. Ak teda niekto chcel auto kúpiť a následne zrušil objednávku, neznamená to, že si od Toyoty nebude môcť kúpiť ďalšie auto.

Obava, že by si autá priamo kupovali zločinecké a teroristické organizácie cez nastrčené osoby môže byť opodstatnená, no za vysokým záujmom, ktorý výrazne prevyšuje odhady domáceho trhu, môže byť aj bežný kšeft. Keďže sa auto tak skoro na cudzie trhy nedostane, kúpa na domácom trhu a následný export môže priniesť vysoký zisk. A to sa automobilke tiež nemusí páčiť.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Creative311, Motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo