2021-07-04 10:49:00
James May a jeho
James May a jeho nové auto

VIDEO Dobré správy: James May má nové auto. Je z neho nadšený

Z trojice pôvodných moderátorov relácie Top Gear a následne Grand Tour sa práve May stal youtuberom.

 

A treba uznať, že mu to ide výborne. Aj pre jeho suchý britský humor a nadhľad. James má ale mnoho ďalších vlastností, ktoré ho robia legendárnym motoristickým novinárom. Jednou z nich je jeho nepotreba rýchlej jazdy, druhou je posadnutosť technikou. Tretia vec je obľuba teplého tmavého piva, ale to je iná kapitola.

May má tiež zaujímavý vkus na autá. Jeho zbierka je naozaj rôznorodá a okrem áut od značiek Porsche, či Ferrari, je hrdým vlastníkom áut ako Dacia Sandero, či v minulosti Fiat Panda. Lebo dobré auto nemusí mať len milión koní, dobré môže byť aj tým, že poskytuje mobilitu za veľmi priaznivú cenu. Práve preto si pred pár týždňami kúpil nové Sandero.

Ale nie o Dacii je video pod článkom. Pozor spoiler: Ak si najnovšie video s Jamesom chcete pozrieť bez toho, aby som vám prezrádzal dej, choďte rovno dolu k videu.

Ja mám ale chuť písať o vozidle, ktoré si nedávno kúpil. Je to totiž auto jazdiace na vodík. Áno, na ten vodík, ktorý polovica diskutérov/hejterov/majiteľov pravdy v našich diskusiách odsudzuje ako slepú uličku. Väčšina z tých, ktorí toto tvrdia majú prstíky v elektromobilite, či už sa zúčastňujú predajného reťazca, alebo si rovno baterkové vozidlo kúpili, či si ho kúpiť chcú. Odporom k vodíku ako zdroju energie pre dopravu racionalizujú vlastnú súčasnú, či nebodaj budúcu voľbu. Vtip je v tom, že ani ich voľba nie je vyslovene nesprávna, pokiaľ vyhovuje ich potrebám. Nie každý však pasuje do skupiny obyvateľstva, ktorá sa vo svete „po spaľovacom motore“ dokáže preorientovať na čisto batériové vozidlo. Tí, ktorí nie sú ochotní tráviť na nabíjačke drahocenné okamihy svojho života tak radšej veria vodíku. A James May je jedným z nich.

Ešte pár mesiacov dozadu totiž vlastnil Toyotu Mirai minulej generácie. Bola to prvá generácia tohto auta, ktorú ste si na vybraných trhoch reálne mohli kúpiť. Išla však v dizajnovom duchu modelu Prius a to už sa dnes nenosí. Toyota zmenila stratégiu a nový Mirai vyzerá omnoho reprezentatívnejšie. A je tiež lepší. Má menšie a účinnejšie palivové články, väčšie nádrže na vodík, a teda vyšší dojazd. Keď so starším autom končil, hovoril, že v jeho garáži zaparkuje niečo zaujímavejšie. Pritom to vyzeralo, že sa počas vlastníctva auta stal odporcom vodíka – sieť čerpacích staníc v Británii je naozaj žalostná a nedá sa porovnať so sieťou v takom Nemecku.

Kým ale mnohí z nás čakali, že dovezie nejakú novú Teslu, alebo niečo, v čom vybuchuje palivo, vybral si nový Mirai a zreteľne sa z tohto auta teší. A ako sám dodáva, ešte ho pritom vôbec nevyskúšal...

Nie, James May nie je dôkazom toho, že si vodíkové auto máte ísť kúpiť už zajtra. Ak chcete byť ekologickí, radšej dojazdite svoje staré, či si kúpte obyčajný hybrid. Ak ale súrne potrebujete minúť veľa peňazí, u nás je aktuálne paradoxne pohodlnejšie kúpiť si čistý elektromobil, než vodíkové auto. Problém s čerpaním vodíka je u nás ešte väčší ako v UK. Je ale príjemné vedieť, že okrem veľkých koncernov ako Toyota, BMW, Hyundai, či Stellantis, tisícov inžinierov a vedcov vodíku naďalej verí aj Kapitán Pomalý (Captain Slow). Keď si niekoho mala Toyota zvoliť na prezentáciu tohto auta, je to práve May.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube

Komentáre k článku


Stream naživo