2021-05-17 12:43:00
Land Cruiser proti lúpežníkom
Land Cruiser proti lúpežníkom

VIDEO: Neuveríte ako sa vodič Land Cruiseru vysporiadal so zločincami

Video zachytáva pokus o lúpežné prepadnutie obrneného automobilu.

 

Kde je Batman, keď ho človek potrebuje? V komiksoch. V reálnom svete členov posádky obrneného transportéra prevážajúceho hotovosť neochráni nikto okrem nich samotných. Pokus o lúpežné prepadnutie obrneného vozidla prevážajúceho cenný tovar sa odohral za bieleho dňa. Dvaja členovia posádky museli čeliť minimálne dvom vozidlám organizovanej skupiny, ktorej členovia boli ozbrojení a neváhali použiť streľné zbrane. 

Incident sa odohral minulý mesiac v Juhoafrickej republike v Pretorii 22. apríla o pol jedenástej doobeda na diaľnici N4. Dvaja členovia posádky, ktorých snímala palubná kamera boli na štandardnom presune cenností, keď si starší z dvojice a zároveň vodič automobilu všimol podozrivé vozidlá v spätných zrkadlách. Jeho podozrenie sa okamžite ukázalo ako reálne, keď na špeciálne upravený Land Cruiser pristála spŕška strieľ z automatických zbraní. Guľky zastavili nepriestrelné sklá a pancierovanie automobilu.

Vodič upraveného Land Cruiseru (Séria 70), vlastným menom Leo Prinsloo kľučkoval pomedzi idúce vozidlá v premávke a popritom nabúral do dvoch áut lúpežníkov. Počas úniku sa niekoľkokrát vyhol zablokovaniu, otočil sa a svojho kolegu vyzval, aby mu pripravil zbraň a zavolal pomoc. Video sa končí krátko na to, ako Land Cruiser zostal nepojazdný a Prinsloo vychádza z automobilu s automatickou puškou v rukách. 

Pri incidente sa ani jeden z členov posádky Land Cruiseru nezranil a lúpežníkom sa ich pokus nepodaril. Na záberoch nižšie vidieť škody na vozidle, rovnako tak jedno z áut, ktoré lúpežníci na svoj čin použili. Ide pravdepodobne o kradnuté Audi A5, ktoré dostalo pri strete s obrneným vozidlom poriadne zabrať. Zločinci ho nechali opustené pri ceste. Tu je kompletné video. Nižšie nájdete fotky po prepadnutí a úplne dole je kľúčová časť incidentu spojená s kamerou z prednej časti vozidla. 

Kým vodič obrneného automobilu je známy, stotožnenie lúpežníkov nebolo v čase zverejnenia videa realizované a policajné zložky po nich naďalej pátrali. Juhoafrická republika je známa vysokou mierou ozbrojenej kriminality a lúpežnými prepadnutiami za bieleho dňa. 

Vidieť však situáciu kompletne "naživo" a sledovať ako sa pri reálnom ohrození života správajú vyškolení pracovníci bezpečnostnej služby, je skutočne unikátny zážitok. Všímať si treba najmä staršieho z dvojice - vodiča Lea Prinslooa, ktorý v minulosti pôsobil v špeciálnych jednotkách a v bezpečnostnej službe pôsobí ako inštruktor. Na jeho reakciách vidieť stres, no zároveň schopnosť riešiť situáciu s chladnou hlavou, takisto obdivuhodné vodičské zručnosti a rozhodne si zaslúži uznanie. Zločinci si na prepadnutie rozhodne vybrali veľmi ťažkého protivníka. 

 

 

A ozaj, pýtate sa čo prevážali? Oficiálne išlo o mobilné telefóny, v diskusiách sa našli zmienky o grafických kartách a inej elektronike. V JAR totiž hrozí prepadnutie aj pri menej cenných veciach ako peniaze, či drahé kamene... Či sú ale tieto informácie pravdivé, nie je možné s úplnou istotou potvrdiť. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Insta, YTB, Twitter

Komentáre k článku


Stream naživo