2021-04-30 18:10:00
Toyota Corolla Hydrogen Sound
Toyota Corolla Hydrogen Sound
Zdroj: ytb Toyota

Budúcnosť vôbec neznie zle: Má valce, spaľuje a jazdí bez CO2. Čo to je?

Spaľovací motor je mŕtvy! Tak znejú predpovede budúcnosti. A nemusí to tak byť.

A vieš, že benzín vybuchuje, však? Zhruba tak znie jedna z populárnych hlášok zo sci-fi filmu Ja, robot. Predstava, že v budúcnosti bude spaľovací motor taká veľká rarita, že bude spaľovací proces v ľuďoch vyvolávať obavy, tak táto predstava je skoro rovnako desivá ako predstava, že roboti sa vzbúria a pekne nás vyČapkujú. 

Nemusí to tak byť. V jednom prípade pomôže terminátor z budúcnosti a v druhom prípade môže pomôcť spaľovanie niečoho, čo je ekologickejšie ako spomínaný benzín, ba nafta. Okrem syntetických palív je tu jedno geniálne riešenie - vodík. Pretekársky špeciál od Toyoty postavený na základoch hatchbacku Corolla s trojvalcovým motorom s objemom 1,6 litra spaľuje vodík a z výfuku mu v podstate nejde žiadne CO2. Ak aj áno, iba v momente, keď sa do spaľovacieho priestoru natlačí aj olej. No a takýto motor vyrába minimálne množstvo NOx. To sa ale už dnes dá riešiť. 

A aby som odpovedal na všetky otázky: vodík je vyrábaný z rozumne ekologického zdroja. Tak tu je náš záchranca. Pripravuje sa na 24-hodinové preteky. Má síce iba tri valce, ale zvuk produkuje pekný, no nie? 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo