2021-03-24 12:02:00
DS3 E-Tense
DS3 E-Tense
Zdroj: Ján Hargaš

Batérie elektromobilov budú ekologickejšie: Na Slovensku vzniká recyklačné centrum

InoBat Recycling zakladá na Slovensku recyklačné centrum.

 

Spoločnosť InoBat Auto bude nielen vyvíjať a vyrábať lítiové batérie, ktoré sú menej náročné na kobalt, ale v rámci novej divízie InoBat Recycling ich bude aj opätovne recyklovať. Slovensko sa tak môže stať „mekkou“ batérií do elektromobilov a plnohodnotnou súčasťou obehového hospodárstva. Projekt recyklácie sa pritom bude realizovať v 2 fázach.

Už tento rok začne spoločnosť s budovaním linky na fyzickú šrotáciu batérií, ktoré bude po ukončení ich životnosti sťahovať z trhu a opätovne recyklovať. V druhej fáze, ktorá bude prebiehať v najbližších rokoch, sa bude realizovať aj hydrometalurgická linka. Výsledkom bude 95-percentná miera spätného získavania kovov, zníženie výrobných nákladov o 35 % a zníženie produkcie CO₂ o 20 %. 
InoBat Recycling týmto krokom reaguje aj na nový akčný plán obehového hospodárstva, na ktorý ešte minulý rok nadviazala Európska komisia. Ten sa zaoberá práve životným cyklom produktov. V rámci neho chce EÚ dosiahnuť niekoľko cieľov, pričom obsahuje aj kapitolu zameranú na elektromobily a batérie. 
Vďaka InoBat Recycling budeme môcť vďaka recyklačným systémom nielen zlepšiť životnosť batérií do elektromobilov, ale aj ich opätovne využívať, zvýšiť množstvo recyklovaných cenných materiálov, zredukovať uhlíkovú stopu či vyhnúť sa neekologickému zneškodňovaniu batérií. 
„Darmo by sme jazdili na ekologických vozidlách, ak sú ich batérie vyrábané neekologicky. Táto oblasť potrebovala zmenu, ku ktorej sa s radosťou pripájame. Konečne budú zavedené kvóty na obsah recyklovaných materiálov v batériách, výrobcovia budú musieť zabezpečiť ich zber na konci životnosti aj následnú recykláciu. Postupne tak vymeníme nedobíjateľné batérie za dobíjateľné a pri ich výrobe znížime uhlíkovú stopu. Zároveň, absolútne transparentné a etické bude aj samotné získavanie kritických surovín,“ hovorí Marta Tomišová, CEO InoBat Recycling. 
Cieľom spoločnosti InoBat je, okrem recyklácie svojich batérií, aj zníženie ich výrobných nákladov. Pôjde pritom o prelomové zelené batérie, ktoré sú šité na mieru pre konkrétnych zákazníkov. Ich výskum, vývoj aj výroba bude prebiehať v novom R&D centre vo Voderadoch.
 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: InoBat

Komentáre k článku


Stream naživo