2020-12-06 14:31:00

VIDEO: Plug-in hybridné SUV v losom teste prepadávajú. Najhoršie je TOTO

Veľký rozvoj plug-in hybridov prináša pre konštruktérov nové výzvy. Jednou z nich je losí test.

 

O losom teste som toho roku už písal a v médiách rezonuje pomerne intenzívne. Naposledy to bolo pri testoch plug-in hybridných kombi modelov koncernu. Škoda Superb iV, Passat GTE sú autá, ktoré s losím testom majú najväčšie problémy. Ťažkosti ale zažívajú aj nové autá bez ťažkých batérií nad zadnou nápravou. Horšie výsledky zaznamenávajú napríklad vysokovýkonné verzie prémiových kompaktov ako BMW M235i a iné.

Dôvodov je viacero. Medzi kľúčové patrí výber pneumatík. Dnes výrobca jednoducho robí všetko preto, aby jeho auto vykazovalo čo najmenšiu spotrebu v premávke. Autá jazdia na ekologických pneumatikách s nižším válivým odporom. To sa ale podpisuje na jazdných vlastnostiach. Brzdná dráha je ešte v pohode, horšie je to pri bočných preťaženiach.

Druhým dôvodom je sprísnenie losích testov. Aby autá prešli, musia ich zvládať vo vyšších rýchlostiach. Doba pokročila, autá sú rýchlejšie. Dáva to zmysel.

A finálnym, no najdôležitejším dôvodom je elektronika. Nech ide auto na akýchkoľvek gumách, stabilizačný systém musí niečo urobiť, aby auto udržal v žiadanom smere. A práve tento faktor sa zdá byť pri plug-in hybridoch ako najvýznamnejší. Auto s výrazne vyšším zaťažením zadnej nápravy a s vysokým ťažiskom jednoducho má problém s jazdnými vlastnosťami. Z nedotáčavého auta sa razom stane pretáčavé. Kalibrácia stabilizačného systému a samotný zásah musí byť úplne iný ako pri aute so štandardným spaľovacím motorom.

Vyzerá to tak, že na kombináciu týchto faktorov doplatila nová RAV4 s pohonom plug-in hybrid. Tá nezvládla losí test nielen pri 68 km/h, ale sotva udržala smer pri 63 km/h. To už je zlé aj na veľké pohodové auto, s ktorým nikto rýchlostné rekordy prekonávať nebude.

A je to veľa aj na Toyotu. Tá zopakovala losí test časopisu TeknikensVärld na vlastnú päsť a dospela k podobným výsledkom. Chybu pri vozidle uznala a zjedná nápravu.

U nás sa ešte RAV4 s pohonom plug-in hybrid nepredáva. Príde až budúci rok. Je tak veľmi pravdepodobné, že k nám už zavíta vylepšená verzia.

Podobne zle dopadli aj ďalšie plug-in hybridy ako Mitsubishi Outlander PHEV a Volvo T40 Recharge. Im sa ale darilo prejsť testom vo vyšších rýchlostiach.

RAV4 Hybrid mala problém s losím testom aj v štandardnej hybridnej verzii. Toyota však po ňom upravila stabilizačný systém a následne dosiahla lepšie výsledky. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: YTB

Komentáre k článku


Stream naživo