2020-10-31 11:45:00
SSC Tuatara
SSC Tuatara
Zdroj: james lipman ssc north america

SSC Tuatara je najrýchlejšie auto na svete! Naozaj? Vyzerá to na podvod

Pred pár týždňami firma SSC zaplnila internety tvrdením, že Tuatara dosiahla rýchlosť 532 km/h.

 

Spomínam si, že zhruba dva roky dozadu sa o prekonaní rýchlosti 500 km/h cestným automobilom hovorilo ako o možnom, ale veľmi náročnom. Nie pre dosiahnutie výkonu potrebného k takejto jazde, ani nie pre nedostatočnú aerodynamiku. Ale pre pneumatiky. Nikto v tom čase nevedel postaviť pneu, ktoré by bezpečne vydržali čo len jeden pokus o dosiahnutie tejto rýchlosti. Už Bugatti Veyron pri dosiahnutí rýchlosti 400 km/h spotrebovalo jednu sadu gúm za niekoľko desiatok kilometrov.

Očividne sa ale odvtedy niečo zmenilo, pretože po SSC Tuatara prichádza Bugatti Bolide, ktorý má byť tiež schopný prekročiť rýchlosť 500 km/h.

S rekordnou jazdou SSC Tuatary ale nebolo niečo v poriadku už od zverejnenia videa. Pustili sa doňho Youtuberi a rôzne weby a tvrdili, že i keď telemetria ukazovala dané rýchlosti, v realite šlo auto výrazne pomalšie.

Zdroj: SSC North America

SSC North America sa pod ťarchou dôkazov priznal, že tých 532 km/h nie je úplne O.K. Ale vzápätí tvrdil, že po validácii dát firmou Dewetron dosiahla Tuatara dvojsmernú priemernú rýchlosť 508 km/h.

Krátko na to sa ozvala firma Dewetron, ktorá toto poprela. Vraj od SSC žiadne dáta na validáciu nedostali a že pri testovacej jazde nebol nikto z ich zamestnancov atď... Jediné čo spravili bolo, že na diaľku poskytli kurz zamestnancom SSC pri nastavovaní senzorov.

Zdroj: SSC North America

SSC naďalej tvrdí, že jazda bola skutočná, no mrak pochybností sa asi len tak nerozptýli.

Tak to vyzerá, že SSC Tuatara si svoju rekordnú jazdu bude musieť zopakovať, no tentoraz poriadne. Otázka je, či sa na to firma vôbec podujme, lebo je celkom možné že v danej lokalite a s daným autom dosiahnuť takúto rýchlosť nebude možné.

Zdroj: SSC North America


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo