2020-04-30 16:41:00

VIDEO Auto proti stíhačke: McLaren Speedtail vs. F35B je fenomenálny súboj

Súboj medzi dvoma skvostami moderného inžinierstva. Dva fantastické stroje proti sebe.

Top Gear našiel v novej trojici moderátorov šmrnc, ktorý hľadal po odchode starej známej trojky. Dvaja šašovia a Chris Harris sú tým najlepším, čo po Clarksonovom triu BBC skúsilo. To len tak na úvod, že Top Gear je zasa výborný program.

Dôkazom je aj súboj medzi medzi stíhacím lietadlom a autom. Také niečo v britskej réžii odohralo naposledy pred trinástimi rokmi. Za volantom Bugatti Veyron sedel Richard Hammond a skúsil prekonať Eurofighter Typhoon (Tajfún). Viac ako dekáda ubehla a zmenilo sa veľa. Eurofighter ako zástupca nadzvukového stíhacieho lietadla generácie 4,5 už nie je tým najúžasnejším, čo lieta v oblakoch. Štafetu aj v britskom letectve postupne preberá nový hrdina. Volá sa F35, či v tomto prípade konkrétne Lockheed Martin F35B Lightining II a ide o prvé lietadlo 5. generácie so širokým uplatnením v rukách množstva krajín. F35 prvýkrát vzlietla ešte v roku 2006 (F35A), no jej potenciál sa začína napĺňať až teraz a toto lietadlo bude slúžiť v službách USA a štátov NATO nasledujúce desaťročia a aktuálne neexistuje stroj, ktorý by tomuto lietadlu dokázal konkurovať. Aj keď to čoskoro bude inak a svoje stíhačky 5. generácie vstupujú do služieb čínskych i ruských letectiev (svoju chystajú aj Japonci). Nateraz je minimálne na západe toto stroj, ktorý nielenže dokáže vzlietnuť priamo z lietadlovej lode (STOVL), dokáže byť neviditeľný (podľa množstva výzbroje), no podľa špecifikácie dokáže plniť všetky úlohy, ktoré mu zadajú. Lietadlo má dĺžku 15,7 metra, rozpätie krídiel 11 metrov, výšku 4,4 metra a hmotnosť 13 ton (bez výzbroje). Motor je turboventilátorový Pratt Whitney F135 s ťahom 120 respektíve 190 kN s prídavným spaľovaním. Maximálna rýchlosť je 1,6 Machu teda 1930 km/h (úroveň mora) a dolet 2200 km.

McLaren Speedtail je z podobného cesta, avšak s aerodynamikou, ktorá robí všetko preto, aby autu zabránila vzlietnuť. Podkapotou má „obyčajný“ piestový motor, nemá prídavné spaľovanie ani turbínu, no má prepĺňanú hybridnú V8 s objemom 4,0 litra a s maximálnym výkonom 772 kW teda 1050 koní. Ide o hyperšportový model s maximálnou rýchlosťou 402 km/h a zrýchlením z 0 na 300 km/h za 12,8 sekundy. V porovnaní s Veyronom má o polovicu menší motor, výrazne nižšiu hmotnosť a vyšší výkon (aspoň v porovnaní s tým z testu z roku 2007). Na dĺžku má 5,1 metra a hmotnosť 1430 kg a je to stroj, ktorý je nástupcom legendárneho McLarenu F1. Speedtail vznikol v celkovo 102 kópiách a Top Gear, menovite Chris Harris je vraj jediný novinár, ktorý sa mohol posadiť za volant tohto vozidla a dovolili mu ho aj prevetrať na letisku.

Pretože presne na letisku sa tento súboj odohráva, a tak ako pred 13timi rokmi je to aj teraz úžasné divadlo. Víťaza prezrádzať nebudem, aj keď je pri zvážení všetkých pre a proti celkom jasné kto to vyhrá, no s istotou môžem napísať, že tak tesný súboj stíhačky s autom ešte nebol. Video je v angličtine (v prípade jedného z moderátorov aj so značným prízvukom) a tak pomôžu titulky. Aj bez nich je ale čo pozerať. Nech sa páči:

A tu je ešte staršie video s tým istým cieľom: 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: ytb

Komentáre k článku


Stream naživo