2020-04-19 13:30:00
Pokuty v Nemecku sú
Pokuty v Nemecku sú od 1. mája vyššie

Koronavírus: Prekročil rýchlosť, lebo sa bál choroby. Voľné cesty lákajú pirátov

Keď vidím voľnú cestu, šliapnem na plyn a kašlem na predpisy? To si povedali mnohí.

Na Slovensku, ale i vo svete platia počas pandémie koronavírusu mnohé reštrikcie zabraňujúce sociálnemu kontaktu a pohybu občanov. Obyvatelia by nemali cestovať, nemali by sa navštevovať, stretávať a mali by vychádzať z domova len v nevyhnutných prípadoch, či cestou do práce. Aj preto je na cestách menej áut, dopravné zápchy takmer nejestvujú a ak áno, sú obvykle dôsledkom alebo prísnejších opatrení, alebo nehôd.

Preto si mnohí vodiči menej dávajú pozor na maximálne rýchlosti. Nie je neobvyklé, že tam, kde sa porušovanie predpisov za normálnych okolností stávalo výnimočne, respektíve len mierne, teraz dochádza k porušovaniu predpisov prakticky neustále. Píšem najmä o prekračovaní maximálnej povolenej rýchlosti.

U nás bol tento problém najvypuklejší pred a počas veľkonočných sviatkov, keď sa veľká časť policajných hliadok sústredila na stráženie okresov a nie až tak na rýchlosť. Nebolo neobvyklé, že si vodiči medzi sebou posúvali "zaručené" správy o tom, že pre strach z korona vírusu policajti radšej nedávajú „fúkať“ a nezisťujú hladinu alkoholu v krvi, keď to nie je vyslovene nutné. I keď to tak zo začiatku pandémie naozaj mohlo byť, dnes už má väčšina hliadok ochranné prostriedky, a tak ani meraniu alkoholu v krvi nič nebráni.

Lenže kombinácia alkoholu a voľných ciest ešte viac uvoľňovala dobré mravy, a tak sa počas veľkej noci v priebehu pár dní udialo niekoľko smrteľných nehôd. Polícia vyzývala vodičov, aby sa správali zodpovedne. Voľná cesta jednoducho neznamená, že treba dupnúť na plyn a skúšať, čo to auto dá. To je možné vo videohre, alebo v regulovaných podmienkach na okruhu.

Aj v zahraničí išlo o životy, no vyskytli sa aj kuriózne prípady, ktoré do depresívnych časov vniesli trochu humoru. Za všetky dva z Británie:

Vodič prekročil maximálnu povolenú rýchlosť na diaľnici a namiesto maximálnych 70 MPH (112 km/h) išiel 130 MPH (209 km/h). Prekročenie rýchlosti následne riešila policajná hliadka. Vodič svoje konanie zdôvodnil obavou z koronavírusu. Myslel si, že čím rýchlejšie pôjde, tým menšia šanca je, že sa nakazí.

Iný Brit zas počas stále aktívneho výnimočného režimu vykonal 350 kilometrový roadtrip naprieč Britániou preto, lebo cez ebay získal okná „iba za“ 15 libier. Šiel si po ne z Coventry do Salfordu, a to aj s manželkou. Problém nastal, keď si okná prebral. Nezmestili sa mu totiž do auta a jedinou možnosťou bolo posadiť manželku do kufra. A tak manželka sedela v kufri vozidla celú cestu späť. A presne to bol dôvod prečo ho polícia zastavila na odpočívadle.

Pandémia núti ľudí robiť zvláštne veci. Časť z nás si vymýšľa hlúposti v domácom prostredí a pritom rešpektuje nariadenia vlády, no časť príkazy ignoruje. U nás sa veľa písalo o klientoch domovov dôchodcov, ktorí odmietali rešpektovať odporúčanie vychádzať z týchto zariadení iba v nevyhnutných prípadoch. Tvárili sa, že nevyhnutne potrebujú ísť na nákup, pokojne aj päť krát za deň. Jeden dôchodca z bratislavského Ružinova sa dokonca vyhrážal hladovkou, ak ho nepustia kúpiť si alkohol.

Výsledky takéhoto chovania sú v mnohých prípadoch už známe a smutné. Nemusia ohroziť práve daného človeka, no môžu mnohých ďalších. Každý máme v živej pamäti situáciu z rôznych domovov dôchodcov, najmä z toho v Pezinku. No nezabúdajme, že zodpovednosť nesúvisí len s rizikovými skupinami obyvateľstva. Je prinajmenšom rovnako žalostné, ak človek zomrie nie priamo na COVID-19, ale preto, lebo si z voľnej cesty urobil pretekársku dráhu a skončil napríklad v strome...

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: bbc.com, newsweek.com

Komentáre k článku


Stream naživo