2020-04-03 15:15:00
Honda Jazz 2020
Honda Jazz 2020
Zdroj: Honda

Honda sa vracia k tlačidlám. Dotykový displej nevyrieši všetko

Honda pri novej generácii modelu Jazz znižuje množstvo prvkov ovládaných cez displej.

V rozhovore pre britský Autocar to potvrdil projektový manažér modelu Jazz Takeki Tanaka.

Ide o ovládanie vzduchotechniky a klimatizácie. Honda Jazz mala v odchádzajúcej generácii aj tu dotykové plochy. Nová generácia však vracia modelu fyzické tlačidlá na ovládanie vzduchotechniky. Cieľom je minimalizovať stratu pozornosti vodiča.

„Zmenili sme touchscreen na tlačidlá, pretože spätná väzba od zákazníkov bola, že s dotykovým displejom sa im ťažko pracuje intuitívne (bez pozerania)...“ povedal Tanaka.

Zdroj: Honda
Zdroj: Ján Hargaš

Dotykový displej jednoducho nútil vodiča venovať pohľad nastaveniu teploty, či ventilácie, čo automaticky znamenalo stratu očného kontaktu s vozovkou a situáciou pred vozidlom.

Táto zmena nie je jediná. Jazz by mal mať na palube novú verziu infotainmentu, ktorá by mala výrazne zjednodušiť prácu s ním a najmä mala zlepšiť dostupnosť často používaných funkcií. Úprava infotainmentu by mala znížiť čas potrebný na nastavenie jednotlivých funkcií o 58%. Ďalším zlepšením práce s funkciami infotainmentu by mal byť hlasový personálny asistent.

Honde a jej zákazníkom dáva za pravdu aj nedávny výskum, ktorý dokazuje, že dotykový displej výrazne zhoršuje pozornosť vodiča a to viac ako alkohol, či ľahké drogy.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Autocar

Komentáre k článku


Stream naživo