2020-03-29 17:55:00
Lincoln Monster Truck
Lincoln Monster Truck
Zdroj: Barcroft Cars Youtube

Limuzína, alebo monster truck – keď spojíte nemožné

Nuž, aj toto sa nájde v Amerike, pričom práve tento výtvor (označenie vozidlo sa neodvažujeme použiť) nie je ojedinelý.

Nie nadarmo sa hovorí, že Amerika je naozaj krajinou neobmedzených možností. Lebo keby mala také zošnurované predpisy, ako máme v Európe. Podobný vehikel by sa totiž na cestách za veľkou mlákou určite nikdy neobjavil.

Lenže v tejto krajine platí: čo nie je zakázané, je povolené. Dá sa tam vyrobiť nezmyselné približovadlo, získať preň bežnú registračnú značku – a to všetko za menej ako 10 000 dolárov

Zdroj: Barcroft Cars Youtube
Zdroj: Barcroft Cars Youtube

Kanál Barcroft Cars na Youtube, ktorý prináša vyhľadáva zaujímavosti, či netradične kreatívne veci (skôr mám pocit, že kreatúrne by bol lepšie označenie), upozornil v prvom rade na názov tohto vozidla. Jeho meno je USS Compensator. Upozorňujem na tie prvé tri písmená v názve – majú ich vyhradené americké vojenské lode, križniky, či lietadloeé lode. Teda monštrá na vode..

Zdroj: Barcroft Cars Youtube

V tomto prípade si majiteľ (ktorým je istý Jordon Foster, z Oregonu), splnil sen, keď spojil dva nesúrodé celky do konečného výsledku. Podľa vlastných slov je zhmotnením jeho túžob a predstáv – mať limuzínu a vlastniť aj Monster Truck. Takto to dosiahol systémom 2 v 1. Má aj limuzínu, aj monster...

Ide o spojenie tretej generácie limuzíny Lincoln Town Cars, ktorá sa vyrábala na prelome minulého a tohto tisícročia s mimoriadne vysokým podvozkom. Takým, aké majú špeciálne vozidlá označované Monster Truck. Organizujú sa pre ne rôzne súťaže, v ktorých sa pretekajú v zrýchlení a preskakovaní, či skôr ničení karosérií obyčajných osobných vozidiel.

Zdroj: Barcroft Cars Youtube

Jordon na tejto konštrukcii pracoval tri mesiace a do prestavby na monster truck investoval približne desať tisíc dolárov. Vrátane získania limuzíny Lincoln. Vozidlo jazdí na obrovských pneumatikách s priemerom 53 palcov. Podvozok má namontované vzduchové odpruženie. Vo výbavy sú aj kamery, ktoré pomáhajú vodičovi pri orientácii v meste, ale aj pri jazde v teréne.

Zdroj: Barcroft Cars Youtube
Zdroj: Barcroft Cars Youtube

Pod kapotou sa ukrýva osemvalcový motor s objemom 4,7 litra a dodáva výkon 170 kW (vyše 230 k). To aj na takéto veľké monštrum celkom stačí. Horšie to je, že pri okienku McDonalds drive má vodič už problémy, ako dostať občerstvenie do „trocha vyššie“ položenej kabíny. Pozoruhodné je, že autor zámeru sa chcel dostať ešte vyššie. Teda pri konštruovaní pripravil na streche limuzíny obrovskú kovovú záhradku. Má byť určená na celkom iný účel, ako na expedičné uloženie batožiny, či stanu na prespatie.

Zdroj: Barcroft Cars Youtube

Jordon Foster totiž myslel na celkom iné – na streche jeho limo-monstra sa majú konať veľkolepé párty pod otvoreným nebom. Dostať sa nahor znamená vyšplhať sa hore po sklápacom rebríku. Ako dole? To už nádejný konštruktér akosi nedomyslel – zísť opäť po rebríku to bude mimoriadne zábavné, či skôr náročné a zložité... Hlavné však je, že atmosféru dotvorí sada LED svetiel.

Úplne najbizarnejšie na celom príbehu však je, že toto nie je nejaký showcar. Teda mašina, ktorá bude zbierať obdiv len na tuningových zrazoch a podobných predvádzacích akciách a inak bude čakať na svoje chvíľky slávy kdesi v ústraní. Kdeže! Americký štát Oregon pridelil tomuto „autu“ celkom bežnú, klasickú registračnú značku. Čo znamená, že mu to umožňuje jazdiť po všetkých verejných komunikáciách. Aj o tom hovorí majiteľ tejto nezvyčajnej kombinácie vo videu.

Ako som naznačil už v ävode -v Európe niečo absolútne nepredstaviteľné. Nuž ale: iný kraj, iný mrav...


FOTO: Barcroft Cars Youtube
AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube Barcroft Cars

Komentáre k článku


Stream naživo