2020-03-23 12:25:00
Škoda študentský 7. koncept
Škoda študentský 7. koncept
Zdroj: Škoda auto

Škoda bude mať znova auto bez strechy – nekúpite ho nikde

Hoci by bolo pre istú klientelu lákadlom a výzvou, do predajní nemá namierené.

Ide o dnes už možno povedať tradičný projekt študentského vozidla na báze sériových modelov značky Škoda. Tradícia študentských vozidiel sa začala v roku 2014. Od toho času si študenti Stredného odborného učilišťa Škoda Auto v Mladej Boleslavi môžu každý rok navrhnúť, skonštruovať a následne aj sami postaviť mimoriadny koncept vozidla. Každý z týchto konceptov stelesňuje kreativitu a nasadenie dorastu Škoda Auto. Naša redakcia mala možnosť osobne sa zoznámiť napríklad s druhým v poradí – Škoda Funstar, na ktorom sme si aj zajazdili.

Jakub Sedlář a Radovan Juráš sa zúčastnili na prvom ročníku projektu Azubi Car, ktorého výsledkom bol CitiJet - kabriolet z modelu Citigo. Dnes študujú na Strojníckej fakulte pražského ČVUT. Vít Šulc, ktorý študuje na Českej poľnohospodárskej univerzite a je členom tamojšieho tímu študentských formúl, bol pri druhom ročníku a podieľal sa na stavbe netradičného pick-upu Funstar, ktorý vychádzal z modelu Fabia. Daniel Voce, ktorý je podpísaný pod prototypom Atere kupé na báze modelu Rapid - zostal „na domácom ihrisku“ a dnes pracuje v Škoda Akadémii. Všetci štyria sa zhodujú na tom, že celý ročný projekt pre nich znamenal veľkú a cennú skúsenosť. Ak si majú spomenúť na náročné momenty, ktoré im táto skúsenosť dala, zhodne tvrdia: vedieť riadiť veľký tím a dospieť k zhode.

Škoda Storyboard ponúka nielen príbehy týchto štyroch študentov, ktorí sa podieľali na predchádzajúcich študentských vozidlách, ale aj prehľad všetkých doterajších šiestich štúdií študentských vozidiel.

Siedme študentské vozidlo Škoda teda pokračuje v tradícii. Bude to spider odvodený od modelu Škoda Scala. Projekt v týchto dňoch získava konkrétnu podobu a  podľa pôvodných predpokladov by ho mali predstaviť verejnosti v júni 2020.

Zdroj: Škoda auto

Do prác na ambicióznom projekte sa zapojilo 20 študentov Stredného odborného učilišťa strojárenského Škoda Auto. Študenti Škoda Akadémie pracujú už niekoľko mesiacov s veľkým nasadením a kreativitou na siedmej štúdii študentského vozidla. Dorast mladoboleslavskej automobilky pri tom podporujú vývojári a skúsení pracovníci Škoda Auto z oblasti technického vývoja, dizajnu a výroby.

V rámci workshopu počas návštevy oddelenia Škoda Design boli u šéfdizajnéra Olivera Stefaniho. Rozhodli sa, že navrhnú a predstavia model s otvorenou karosériou spider na báze nového kompaktného modelu Škoda Scala. Študenti mali možnosť nahliadnuť do každodennej práce oddelenia dizajnu a sami s pomocou odborníkov vyhotovili prvú skicu budúceho študentského vozidla.

Prvé skice s otvorenou karosériou sú ukážkou kreativity a nadšenia. „Kreslenie je aj napriek širšiemu využitiu počítačov a simulácii stále ešte podstatnou súčasťou práce automobilového dizajnéra. S každou čiarkou sa štúdia stáva reálnejšia. Skica je prvým z mnohých krokov na dlhej a napínavej ceste za novým vozidlom," vysvetlil Oliver Stefani, vedúci oddelenia Škoda Design.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Pri vytváraní prvých návrhov a skíc študenti získali pomoc a cenné rady od všetkých zamestnancov oddelenia Škoda Design, oni zase profesionálov presvedčili svojim zápalom a ochotou prijímať nové myšlienky. „Všetci účastníci od samého začiatku prejavovali veľké nadšenie a rozhodnosť. Ich skice sú skutočne pôsobivé, koncept sa mi veľmi páči," hovorí Jiří Hadaščok, koordinátor dizajnu exteriéru značky Škoda.

Zdroj: Škoda auto

Siedme študentské vozidlo, ktoré študenti podľa vlastného návrhu aj postavia, je zatiaľ bez mena, ktoré preň ešte stále hľadajú. Praktický projekt študentov Škoda Akadémie už siedmykrát dokazuje vysoký štandard vzdelávania na Strednom odbornom učilišti Škoda Auto v Mladej Boleslavi, ktoré sa pýši svojou deväťdesiatročnou tradíciou.

Prvýkrát v histórii bude základom študentského vozidla Škoda Scala, ktorá bola po prvý raz predstavená na konci roka 2018. Odvtedy zaujíma dôležitú rolu v produktovej palete výrobcu. Jej čisté línie a tvary karosérie majú podľa predstavy a želaní študentov pri verzii spider ešte viac vyniknúť a zvýšiť dynamický výzor vozidla.

Zdroj: Škoda auto

„Všetci máme veľkú radosť z toho, že môžeme byť súčasťou tohto projektu. Kde inde dostanete už ako študent možnosť do automobilu zapracovať svoje vlastné nápady a vízie a následne potom vozidlo aj sami vyrobiť? Už samotné kreslenie našich prvotných skíc nás neuveriteľne bavilo. Od Olivera Stefaniho a od jeho tímu sme sa veľa naučili," povedal študent Vojtěch Špitálský.

Každoročný projekt študentského vozidla demonštruje vysokú kvalitu vzdelávania na Strednom odbornom učilišti strojárenskom Škoda Auto v Mladej Boleslavi, ktoré existuje už viac ako 90 rokov. Navrhnúť a následne aj vlastnoručne vyrobiť koncept vozidla predstavuje pre všetkých účastníkov vrchol ich štúdia. Je to jedinečná príležitosť, ako získať praktické skúsenosti už počas vzdelávania.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo