2020-03-14 12:50:00
Toyota TJ Cruiser
Toyota TJ Cruiser
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Toyota TJ Cruiser prekvapí možno už v máji

Hovorí sa, že májová bryndza je tá najlepšia, najchutnejšia. Asi to tak bude aj v prípade novej Toyoty Cruiser.

Dômyselný minivan a SUV v jednom navrhli jeho tvorcovia pre aktívny životný štýl, cestovanie a outdoorové športovanie. Koncept TJ Cruiser predstavili pred dvomi rokmi. Podľa  japonského magazínu Best Car spoznáme sériovú verziu možno už v máji.

Zdroj: Toyota Motor Corporation

V októbri 2017 predstavila Toyota na autosalóne v Tokiu originálny koncept, ktorý spájal dve veľké automobilové lásky východu a západu - minivany a SUV.  Kým Amerika a Európa milujú SUV, v Ázii je symbolom statusu luxusný minivan. Toyota spojila obe kategórie do jedného vozidla. Pridala mladistvý štýl hravého Minecraftu a praktické  riešenie karosérie aj interiéru. Hranatý koncept nazvali TJ Cruiser, ktorý nadväzoval na iné originálne SUV Toyoty - FJ Cruiser.

Zdroj: Toyota Motor Corporation
Zdroj: Toyota Motor Corporation

TJ Cruiser na prvý pohľad pripomína škatuľu na kolesách. To však aj bol presne zámer tvorcov. Poukazuje na to aj názov auta. Písmeno T totiž znamená toolbox, čiže skrinka na náradie, a J je skratkou slova joy (radosť).  Pri bližšom pohľade si však možno všimnúť hipsterský dizajn v retro štýle, ale aj originálne riešenia. 

Auto postavili na platforme TNGA, rovnako ako nové modely Corolla a Toyota C-HR. Má dĺžku  4300 mm, šírku  1775 mm, výšku 1620 mm a rázvor osí je 2750 mm. Auto je štvormiestne. Neznamená to však, že je v kabíne málo miesta. Do vozidla sa zmestia predmety dlhé až 3 metre, napríklad bicykle alebo surfy. Keď sú predné a zadné sedadlá sklopené, vznikne plochá podlaha.  Posuvné bočné dvere koncepčného modelu vytvárajú priestranný otvor. Umožňuje jednoduché nakladanie a vykladanie veľkých predmetov, bezproblémové nastupovanie a vystupovanie.

Zdroj: Toyota Motor Corporation

TJ Cruiser vznikol ako univerzálne vozidlo pre aktívnych ľudí, preto dostal pevnejšie pruženie, väčšie pneumatiky. Kapota, strecha a blatníky sú vyrobené z materiálov odolných voči poškriabaniu. Auto bude pravdepodobne poháňať hybridný pohon TNGA s motorom s objemom 1,8 alebo 2,5 litra, prípadne aj dvojlitrovým benzínovým motorom poháňajúcim prednú, alebo aj obidve nápravy.

Zdroj: Toyota Motor Corporation

Best Car neprezrádza, na ktorých trhoch sa nový model objaví. Vysoko pravdepodobne najskôr v Japonsku, kde sú zákazníci zvyknutí na nekonvenčný štýl. Vďaka globálnej povahe platformy TNGA ho však možno ľahko posunúť do výroby v rôznych častiach sveta a prispôsobiť vozidlo jednotlivým trhom. Sériová verzia vozidla by sa pritom nemala veľmi odlišovať od konceptu. Toyota TJ Cruiser by mohla byť k dispozícii s dvoma aj tromi radmi sedadiel.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota, 1st Class

Komentáre k článku


Stream naživo