2019-07-12 05:55:00
Zraz veteránov letisko Šurany
Zraz veteránov letisko Šurany 2019
Zdroj: Jozef Vydra

4. Zraz veteránov na letisku v Šuranoch mal mimoriadny úspech

Autá na letisku – to je už tradičný kolorit posledných rokov pri veteránskych podujatiach.

Veď kde inde sa dá umiestniť množstvo áut a motocyklov, keď sa podujatie vydarí a na ďalšie podujatie príde stále viac a viac účastníkov? Zraz veteránov v areáli letiska Leteckého klubu Šurany je už dá sa povedať, tradičným podujatím, na ktoré sa tešia účastníci, aj návštevníci.

Od skromného začiatku, keď pár (desiatok) veteránistov prišlo so svojimi miláčikmi ukázať kúsok zachovanej histórie, sa Zraz rozrástol na skutočne zaujímavú akciu. V minulom roku (2018) dosiahol počet zúčastnených exponátov takmer číslo 50. Bolo ich o jeden kus menej.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V tomto roku sa na letisku v Šuranoch prezentovalo vyše dvojnásobné množstvo. Zaregistrovaných bolo 95 veteránov. Viaceré z nich už s evidenčnými číslami pre historické vozidlá. Mnohé ale aj s celkom bežnými evidenčnými číslami. Lebo hoci väčšina z nich už síce patrí nielen do kategórie youngtimer, ale aj starších, veľa z nich ešte stále celkom bežne jazdí po našich cestách.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Príprava na Zraz sa začala takmer hneď po skončení predchádzajúceho ročníka. Okrem miesta a termínu konania bolo treba zabezpečiť množstvo drobností, ktoré síce nevidno, ale bez nich by sa organizácia akcie podobala na chaos. Tentoraz hlavný organizátor, Vladimír Urban nenechal nič na náhodu. Po skúsenostiach z predchádzajúcich podujatí, ktoré si získali veľký ohlas nielen v blízkom okolí, ale aj na veľkom území Slovenska, postupoval systematicky. Vedenie Leteckého klubu Šurany (LKŠ) dalo súhlas s konaním akcie, potvrdilo termín konania Zrazu. Mimochodom predseda LKŠ nielen lieta, ale aj zbiera a hlavne renovuje československé historické vozidlá, hlavne autobusy a nákladné vozidlá. Potom bolo treba zabezpečiť sponzorov na ďalšie prekvapenie tohto ročníka, ktorým bola tombola so 14 cenami. Prvý raz sa udeľovali aj ocenenia v siedmych kategóriách podľa hodnotenia odbornej poroty zloženej zo zástupcov troch motoristických médií – Autogratis, Auto a žena a Podkapotou.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Deň D nastal v sobotu 6. júla. Počasie bolo od rána ako vymaľované, bezoblačné a slnečné. Od 13. hodiny prúdili na letisko Šurany Kopec davy ľudí a hlavne desiatky veteránov a ich majiteľov. Tesne po 14:00 sa vydala prevažná väčšina prítomných krásnych starých strojov na približne dvojhodinovú spanilú jazdu po okolí Šurian. Trvalo to tak dlho nie preto, že by bola dlhá trasa, ale účastníkov čakali v Šuranoch dve prekvapenia: boli to Prehliadky historických vozidiel v mestskej časti Nitriansky Hrádok a miestnej časti Argentína. Zúčastnil sa na nich aj zástupca primátora mesta Šurany František Tamašovič a tiež poslanci MsZ v Šuranoch Ján Kanás a Igor Bartovič.

V Nitrianskom Hrádku pripravilo prehliadku Občianske združenie Hrádocká Venuša, Priatelia veteránov Šurany pod záštitou poslankyne MsZ v Šuranoch Andrey Heclovej. Zúčastnení získali od organizátorov pamätné medaile, diplomy a prospekty o Nitrianskom Hrádku. V Argentíne pripravil prehliadku poslanec MsZ v Šuranoch Roman Porubský v spolupráci s klubom Priatelia veteránov Šurany. Účastníci dostali propagačné materiály o meste Šurany.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V rámci prehliadok sa uskutočnila súťaž o najkrajšie historické vozidlo. Rozhodli o nich členovia komisií zložených z občanov a zástupcov organizácií. V Nitrianskom Hrádku vyhralo vozidlo Packard z roku 1932, v Argentíne Volga GAZ 21 z roku 1968.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Po návrate späť na letisko sa dala do práce porota, ktorá vyhodnotila a ocenila sedem naj... vozidiel na tomto zraze. No skôr, ako sa tak stalo, žrebovala sa tombola, do ktorej prispeli cenami sponzori – Autoservis Danko zo Šurian, spoločnosť Energy Podhájska (venovala víkendové pobyty v kúpeľoch Podhájska v rámci Rímskych kúpeľov), spoločnosť John Deer, ale aj redakcia Auto a žena.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ktoré veterány získali ceny? Ocenenie Najkrajší youngtimer získalo vozidlo Porsche 944, ako Najkrajší autobus vybrala porota vozidlo Škoda 706 RTO, Najkrajší automobil je Mercedes S220, ocenenie Najkrajší veterán získalo vozidlo Karman Ghia a Najkrajší motocykel Stadion S 11. Dve ceny sa ešte ušli pre Najstarší automobil – Praga Alfa Phaeton z roku 1928 a Najstarší motocykel bola Jawa 250 „Perák“ z roku 1948.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

No zaujali nielen najstaršie autá. Spoločnosť Porsche Auto Slovakia, pobočka z neďalekých Nových Zámkov predstavila práve pomerne horúce novinky z portfólia dvoch značiek, pre ktoré má zastúpenie: Škoda Scala, Octavia a Kodiaq, ako aj Volkswagen T-Cross, T-Roc a Touareg.

Keďže sa akcia konala na letisku, nechýbala ani možnosť pozrieť sa na svet z výšky – záujemcov o lietanie previezli piloti a inštruktori z domáceho leteckého klubu. Možno pribudnú nejakí ďalší členovia, ktorých zaujíma technika nielen na kolesách, ale aj s krídlami...

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Štvrtý Zraz Veteránov sa skončil úspešne a bol zasa o kus lepší, ako ten predchádzajúci. Pár dní oddychu a začne sa pripravovať jubilejný, piaty. Na jeho príprave a bude podieľať nielen Vlado Urban, ale pár ďalších ľudí v mini tíme, aby bol priebeh akcie minimálne taký úspešný, ako bol na tom terajšom. Držíme organizátorom palce a pokúsime sa prispieť k úspechu

Vďaka za úspešnú akciu patrí všetkým zainteresovaným, ktorí rôznou mierou pomáhali v príprave a organizácii Zrazu, ale tiež prehliadok veteránov v oboch častiach mesta Šurany, všetkým účastníkom, Mestu Šurany, Mestskej polícii Šurany, Mestskému podniku služieb Šurany, Dobrovoľnému hasičskému zboru Šurany – Mesto, Dennému centru seniorov v Nitrianskom Hrádku, futbalistom z Nitrianskeho Hrádku, klubu Priatelia veteránov Šurany, MS SČK, odborným komisiám a poslancom MsZ v Šuranoch, ktorí prevzali záštitu na prehliadkach.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Veríme, že počasie bude priať podujatiu aj na budúci rok a už teraz sa môžu účastníci aj návštevníci tešiť na ďalšie krásne strávené chvíle na letisku Šurany.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo