2019-01-02 11:05:22
Mobilná nabíjacia stanica od
Mobilná nabíjacia stanica od VW
Zdroj: VW

Volkswagen spustí na jar prvú prenosnú nabíjaciu stanicu. Power bank pre autá

Prenosné nabíjacie stanice by mohli výrazne pomôcť rozšíriť a zahustiť sieť nabíjacích staníc pre elektromobily.

Tejto myšlienky sa chytil Volkswagen, a preto chystá prvú prenosnú nabíjaciu stanicu, ktorú otvorí v domovskom meste Wolfsburg v prvom kvartáli tohto roka.

Powerbanka, alebo tiež prenosný záložný zdroj energie pre mobilné telefóny, či smart zariadenia je obľúbený doplnok pre mnohých užívateľov týchto zariadení. Zídu sa najmä na cestách, kde nie je prístup k elektrickej sieti.

Volkswagen túto myšlienku posunul ďalej a vytvoril koncept prenosných nabíjacích staníc pre elektromobily. Poslúžia tam, kde je nedostatočná kapacita siete, či sieť úplne absentuje, alebo by bola stavba nabíjacieho stojana príliš náročná.

Prenosný nabíjací stojan od VW má kapacitu 360 kWh, naraz môže poslúžiť až štyrom elektromobilom s rôznymi konektormi a myslí tiež na nabíjanie e-bajkov.

Zdroj: VW

Keď sa stojan vybije, obsluha ho jednoducho vymení a na miesto položí druhý, plne nabitý. O tom, že sa stojany čoskoro vybijú by bola obsluha samozrejme informovaná a menila by tak iba stojany vtedy, keď by to bolo nutné. Prenosný stojan by ale mohol byť tiež napájaný zo siete takpovediac zo zástrčky bez vysokého zaťaženia ale s prípadným maximálnym výkonom 30 kW.

O tom, kde sa stojany aktuálne nachádzajú a koľko energie ešte majú by pochopiteľne informovala apka. Volkswagen riešeniu verí a okrem prvej prenosnej energetickej banky by chcel rozbehnúť veľkovýrobu od roku 2020. Aby bola energia zároveň čistejšia, energia pre vybité stojany by mohla pochádzať z obnoviteľých zdrojov.

Už len treba dúfať, že obsluhu a rozvoz i zvoz nabíjacích stojanov by nerobili naftové nákladné automobily.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: VW

Komentáre k článku


Stream naživo