2018-08-28 18:25:00
Škoda pre pápeža
Škoda pre pápeža
Zdroj: Škoda auto

Pápež jazdil v aute Škoda Rapid Spaceback

Tradičný český výrobca poskytol pápežovi počas jeho dvojdňovej návštevy Írska v rámci Svetového stretnutia rodín 2018 v Dubline štyri špeciálne upravené vozidlá.

Škoda bola oficiálny partner 9. ročníka tohto svetového podujatia, ktoré sa koná každé tri roky. Tento rok bolo 21. – 26. augusta a Škoda poskytla tiež flotilu vozidiel Octavia, Karoq a Superb pre zúčastnených kardinálov, biskupov a VIP hostí.

Štyri vozidlá Škoda Rapid Spaceback boli pre pápeža Františka upravené podľa presných špecifikácií dodaných Vatikánom. Kompaktné rodinné automobily v modrej farbe Navy mali špeciálne tvarovanú lakťovú opierku. Stmavené zadné okná nahradilo číre sklo, aby návštevníci podujatia pápeža lepšie videli. Na predný blatník na strane spolujazdca bola umiestnená chromovaná žrď,  ktorá počas pápežových presunov niesla vatikánsku vlajku.

Špeciálne registračné značky pre tri pápežove vozidlá

Tri automobily Škoda Rapid Spaceback mali aj špeciálne registračné značky. Kým značka 182-C-1979 na prvom z vozidiel pripomenula poslednú pápežskú návštevu Írska, ktorú vykonal v roku 1979 Ján Pavol II., značka 182-C-2018 na druhom automobile odkazovala na aktuálny rok návštevy. Tretí Rapid Spaceback niesol kombináciu písmen a čísel 182-D-9093, kde číslice 9093 pripomínajú slovo Pope (pápež). Po odchode Jeho Svätosti toto vozidlo spolu s ďalším automobilom Škoda Rapid Spaceback darujú na charitatívne účely.

Zdroj: Škoda auto

Po pristátí na dublinskom letisku v sobotu ráno 25. augusta 2018 odviezla pápeža Františka Škoda Rapid Spaceback do mesta na stretnutie s vládnymi predstaviteľmi. Ďalšími bodmi programu bola návšteva centra pre rodiny bez domova a návšteva koncertu v Croke Park, kde vystúpili Andrea Bocelli a Riverdance Troupe. V nedeľu 26. augusta po krátkom prelete odviezol ďalší automobil Škoda Rapid Spaceback pápeža do známej Mariánskej svätyne (Marian Shrine) v dedinke Knock v okrese Mayo. Pápež František potom zavŕšil Svetové stretnutie rodín popoludňajšou omšou v Dubline za účasti asi 500-tisíc ľudí. Po nej ho vozidlo Škoda Rapid Spaceback odviezlo na letisko, odkiaľ odletel späť do Ríma.

Zdroj: Škoda auto

Škoda Karoq s ručne vyrobenými sklenými panelmi

Okrem štyroch automobilov Škoda Rapid Spaceback pre pápeža bol pre Svetové stretnutie rodín poskytnutý aj špeciálny model Škoda Karoq. Toto SUV, vystavené počas celého podujatia, malo ručne vyrobené vitrážové okná, aké sú ľudia zvyknutí obdivovať v kostoloch. Ich autor vytvoril scény zobrazujúce vývoj novodobých írskych rodín za posledných 40 rokov, ako aj tradičnú írsku kultúru a pohostinnosť. Navyše, umelecké dielo zo skla nieslo odkaz na tradičný český krištáľ, ktorý je mnohých modifikáciách súčasťou DNA značky Škoda.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo