2018-05-25 16:10:00
Zlodeji to majú dnes
Zlodeji to majú dnes celkom ľahké
Zdroj: grab

VIDEO: Parkujete pred domom? Auto vám ukradnú za pár sekúnd a bez námahy!

Majiteľ nového Mercedesu zaparkoval svoje auto pred svojim domom. Zlodeji mali ľahkú prácu.

Všetci už vieme, že uzamknutie auta prostredníctvom diaľkového ovládania si treba skontrolovať. Vieme tiež, že máme byť ostražitý obzvlášť v prípade, že má naše auto bezdotykové štartovanie, zamykanie a odomykanie. Zvýšenú opatrnosť treba dbať najmä na verejných parkoviskách pri nákupných centrách a podobne. Všade tam, kde sa premelie veľa ľudí a áut môžu striehnuť zlodeji. Lenže keď vám v tichosti a za pár sekúnd ukradnú auto zaparkované rovno pred domom, budete to vnímať ešte horšie.

Ukradnúť auto je dnes ľahšie a pohodlnejšie ako kedykoľvek predtým. Stačí mať „krabičku“.

Parkujete pred domom? Radšej si deaktivujte bezkľúčovú funkciu

Mať dom, za ním terasu a kúsok trávnika, pred ním parkovisko. Moderný sen moderných ľudí. Ceny pozemkov sú vysoké a tak sú pozemky čoraz menšie, domy sú čoraz bližšie k ulici. Málokomu zostane miesto na zabezpečenú garáž, či aspoň plot s bránou a zámkom. Platí, že čím bližšie ste k autu, tým väčšiu istotu máte, že je auto pod dohľadom. O to nepríjemnejšie je, keď vám auto ukradnú doslova spod nosa. Zlodejom na to stačí pár sekúnd.

Môže za to bezdotykové, respektíve bezkľúčové štartovanie a zamykanie/odomykanie (keyless). Stačí prísť k autu, dotknúť sa kľučky a auto sa celé odomkne. Následne stačí mať kľúč na dosah od volantu a auto poslušne naštartuje. Zlodejom potom stačí mať „krabičku“ respektíve "krabičky, ktorými zjednodušene povedané ukradnú signál bezdotykového kľúča, skopírujú ho, a tak oklamú auto. To sa poslušne otvorí, motor naštartuje.

Zlodeji tak ako v prípadoch nižšie vo videách nemusia prejavovať zvýšenú námahu. Stačí sa priblížiť ku kľúču dostatočne blízko. Zlodeji na videu svojou škatuľkou iba prišli ku vchodovým dverám, a to im stačilo, aby mali všetko potrebné ku krádeži vozidla. V opisovanom prípade sa im navyše podarilo deaktivovať GPS zameriavač, a tým automobil odcudzili prakticky nenávratne.

Tento prípad sa odohral vo Veľkej Británii v Essexe dňa 16.5 neskoro večer. Dvojica dobre pripravených a zohraných zlodejov odcudzila nový Mercedes v odhadovanej hodnote okolo 40 000 eur. Celá krádež sa obišla bez známky násilia, prebehla v tichosti a trvala cca 20 sekúnd. Podobných prípadov, ktoré zachytili bezpečnostné kamery je samozrejme viacero. Prvé video je ešte z minulého roka. Ďalšie nájdete na linkoch nižšie. Ani bezpečnostné kamery v tomto smere veľa neurobia, keďže ich prítomnosť zlodeji tušia a dobre sa pred nimi chránia.

Riešením je buď nastálo alebo aspoň každý večer deaktivovať bezkľúčovú funkciu podľa návodu. Napríklad pri kartách Renault/Dacia sa bezkľúčová funkcia deaktivuje dlhším stlačením zamknutia a aktivuje dlhším stlačením odomknutia. Kľúč potom funguje iba ako diaľkové ovládanie. Do akej miery je však v takom prípade auto naďalej náchylné na krádež povedať nevieme. Nie sme predsa zlodeji... Šikovným, priam šalamúnskym tipom je nekupovať auto s bezkľúčovou funkciou... 

Keď už ale musí byť... Možno mierne náročnejším riešením je tip s kovovou škatuľkou, do ktorej by ste kľúč zakaždým doma vložili. Teoreticky by kovová škatuľka mohla pomôcť zatieniť kľúč a zhoršiť jeho signál natoľko, že by to odradilo zlodejov. Len tam nezabudnúť vložiť kľúč... Alebo by mohlo pomôcť mechanické zabezpečenie, či ťažšie odhaliteľné zabezpečovacie elektronické zariadenie. Žiadne zabezpečenie nie je neprekonateľné, jeho úlohou je predĺžiť čas odcudzenia natoľko, aby to prestalo byť pre zlodejov zaujímavé.

Ešte náročnejším riešením je postaviť garáž, alebo aspoň plot a auto zakaždým zaparkovať zaň. Veď aj to je v štýle modernej doby. Postav dom, zasaď tuje a postav vysoký betónový plot... No skrátka, na bezkľúčové zamykanie si treba dávať pozor nielen na verejných parkoviskách ale aj doma. 

Tu je link na video na opisovaný prípad s Mercedesom


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo