2018-05-10 15:25:00
Ford škola lepšieho vodiča
Ford škola lepšieho vodiča Jazdím Ford pre život
Zdroj: Ján Hargaš, Martin Ofúkaný

Mamičky: máte poslednú šancu dostať sa na „mamičkovskú“ školu šmyku

Dnes do polnoci majú mamičky poslednú šancu registrovať sa a dostať sa na mamičkovskú školu bezpečnej jazdy.

Ford v spolupráci s Centrom bezpečnej jazdy organizuje už druhý ročník úspešnej akcie Jazdím Ford Pre Život – kurz predchádzania a zvládania krízových situácií na ceste. Tento rok aj s podtitulom „Dieťa na palube“ a so zameraním na šoférujúce mamičky. Bezpečná jazda za volantom si vyžaduje plnú koncentráciu, pričom práve matky detí sa musia počas šoférovania sústrediť často na viac vecí ako bežný vodič.

Štatistiky za rok 2017 uvádzajú až 989 dopravných nehôd, pri ktorých bolo účastníkom dieťa do 15 rokov. Pri týchto nehodách bolo 23 účastníkov usmrtených a až 126 ťažko zranených. Hmotná škoda presiahla sumu 3,5 milióna eur. Vyplýva to z aktuálnych prieskumov BECEP. Znížiť tieto nelichotivé údaje si Jazdím Ford pre život v roku 2018 kladie ako hlavný cieľ.

Podobne ako v minulom ročníku, ktorý cielil na bezpečnosť mladých ľudí vo veku 18 až 25 rokov, účastníčky absolvujú celodenný program, ktorý mohol vzniknúť aj vďaka podpore partnerov a bude pozostávať z praktických úloh zvládnutia nástrah šmykľavej vozovky (školu šmyku) v spolupráci s Centrom bezpečnej jazdy. Výcvik bude prebiehať na všetkých kľúčových stanovištiach, mamičky si budú môcť vyskúšať zvládanie nedotáčavého šmyku, odtrhovú platňu a ďalšie nástrahy areálu pri SlovakiaRingu. Súčasťou výcviku bude tiež výklad a nácvik poskytnutia prvej pomoci zameraný na deti v spolupráci so Slovenským červeným krížom a chystajú sa aj ďalšie sprievodné podujatia.

Minulý rok sa akcie zúčastnilo 257 mladých vodičov, ktorí sú najrizikovejší z pohľadu štatistík dopravných nehôd**. Mediálnu publicitu vzhľadom na cieľovú skupinu zabezpečili youtuberi LucyPug a Selassie. Práve vďaka ich príspevkom prekonala akcia miliónové čísla v impresiách a splnila primárny cieľ - šíriť informácie o bezpečnosti na cestách a pripomenúť dôležitosť tréningu bezpečnej jazdy.

Zdroj: Ján Hargaš, Martin Ofúkaný

Štatistiky z roku 2017 v porovnaní s rokom 2016** zobrazujú pokles dopravných nehôd v najrizikovejšej skupine vodičov (dĺžka vodičskej praxe 0-5 rokov) z 2497 na 2339, počet usmrtených v danej kategórii sa znížil zo 63 na 51. „Štatistiky nie sú tak detailné, aby sme exaktne vyhodnotili, aké percento zlepšenia nastalo vďaka projektu Jazdím Ford pre život. Som však presvedčený, že projekt má zmysel a tešíme sa, že pokračuje aj tento rok. Mamičky sú za volantom pravdepodobne zodpovednejšie ako mladí vodiči, no sú vystavované veľkému stresu a rozptyľovaniu, keď vezú dieťa“, povedal Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Tento rok sa projektu účastní a verejne ho podporuje moderátorka Miriam Kalisová, ktorá je sama milujúcou mamičkou a zároveň aktívnou šoférkou: „Som veľmi rada, že si kurz bezpečnej jazdy môžem vyskúšať aj ja. Projekt hodnotím ako veľmi užitočný pre maminy – šoférky. S Fordom preto spoločne obdarujeme viac ako 100 ďalších mamičiek. Zameriame sa tiež na šírenie osvety v oblasti bezpečnosti mamičiek s deťmi v aute“.

Registrácia prebieha do dnes 10. mája do polnoci na stránke www.jazdimfordprezivot.sk. 112 mamičiek dostane na Deň matiek, v nedeľu 13. mája, potvrdenie ich účasti na evente, ktorý sa bude odohrávať cez víkend 19 a 20. mája.  


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo