2018-05-09 13:25:00
Putinova limuzína Aurus
Putinova limuzína Aurus

VIDEO: Putin sa priviezol na inauguráciu novou limuzínou

Volá sa Aurus a je z projektu Kortež, ktorý odštartovali v Rusku v roku 2012.

Ruské televízie vysielali inauguráciu ruského prezidenta v pondelok v priamom prenose. Na záberoch bolo vidieť, ako pred ceremoniálom Putin opúšťa svoju pracovňu a kráča dlhými chodbami Kremľa. Potom nasadol do limuzíny a vydal sa na krátku cestu kremeľským areálom. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, kedy Putin využil zahraničné luxusné autá, tentoraz sa staronová hlavu štátu viezla v novej limuzíne.

Šesť rokov práce prinieslo nakoniec svoje ovocie. Prezidentská limuzína určená ruskej hlave štátu už teda má za sebou prvú dôležitú aktivitu. Priviezla Vladimíra Putina, ktorého opätovne zvolili za prezidenta, na inauguračný ceremoniál. Je to významný a symbolický krok. Ruskí štátnici sa za čias Sovietskeho zväzu vozili v modeloch značky ZiL. Lenže luxusné limuzíny ZiL boli značne zastarané a automobilka napriek pokusu pred pár rokmi ponúknuť novú verziu aj pre prezidenta Putina neuspela a v roku 2013 definitívne zanikla.

Aj preto sa vrcholní predstavitelia novovzniknutej Ruskej federácie začali spoliehať na modely zahraničných značiek. Od deväťdesiatych rokov prezidentské limuzíny dodávala firma Mercedes-Benz. Vladimír Putin a viezol moskovskými ulicami v opancierovanej  limuzíne Mercedez-Benz Pullman tiež pred šiestimi rokmi (v roku 2012) na svoje uvedenie do úradu. Tentoraz to mal podstatne bližšie, veď prechádzal z jedného paláca Kremľa do druhého. K presunu zo svojej pracovne v jednom kremeľskom paláci na slávnosť v druhom paláci použil limuzínu z výroby projektu Kortež (po slovensky sprievod, kolóna). Odviezol sa na nej asi 500 – 600 metrov (pešo by to mal krížom asi 200...). Novou limuzínou sa prezident vrátil k tradícii z čias Sovietskeho zväzu, kedy sa hlava štátu vozila na domácich automobiloch.

Ako uviedol ruský ekonomický denník Vedomosti, vývoj nového auta stál viac ako 12 miliárd rubľov (asi 160 miliónov eur). Nevieme, ako to je naozaj, lebo ešte pred časom uvádzali ruské zdroje, že vláda na  vývoj projektu Korež uvoľnila v prepočte 400 miliónov eur. Vývoj limuzíny malo na starosti Ruské štátne výskumné centrum (NAMI). Spolupracovalo ale s mnohými renomovanými firmami ako Porsche Engineering, Bosch alebo Ruskaja Koža. Tá posledná dodala materiál pre interiér.

Predná časť auta sa vďaka masívnej prednej maske podobá na Rolls-Royce. Definitívne technické parametre zatiaľ ostávajú tajomstvom. Limuzína s dĺžkou 6,62 metra a dvojmetrovou šírkou je podľa všetkého vybavená preplňovaným osemvalcovým motorom s výkonom takmer 440 kW (takmer 600 k). Testuje sa však aj výkonnejšia verzia s 12 valcovým  motorom s výkonom 588 kW (800 k). Hoci sme už videli novú prezidentskú limuzínu, stále je možné, že sa počas inaugurácie ešte nepredviedla finálna verzia prezidentského automobilu. Výstavnú premiéru bude mať limuzína až na autosalóne v Moskve, ktorý sa bude konať na prelome augusta a septembra.

Putinov nový autopark sa napriek pompéznosti a očakávaniam aj tak stal terčom vtipov. Jeho nová limuzína sa totiž predstavila s poznávacou značkou В776УС77 (v preklade z azbuky V776 US77). Na sociálnych sieťach sa totiž objavila informácia, že rovnakú poznávaciu značku donedávna nosila aj 20 rokov stará, zhrdzavená Volga. Dokonca sa našiel aj dôkaz v podobe fotografie. Nevieme, ako je to s prideľovaním evidenčných čísel v Ruskej federácii, nuž ale toto si mohli ruskí úradníci naozaj preveriť...



Na rozdiel od už spomenutých niekdajších modelov značky Zil bude súčasná limuzína postupne k dispozícii aj pre ostatných záujemcov. V hornej časti mriežky sa nachádza nové logo s nápisom Aurus. Pod touto značkou by malo prísť aj niekoľko ďalších modelov, ktoré budú využívať techniku prezidentskej limuzíny. Nepôjde len o verziu sedan, ale má to byť aj SUV a MPV, ktoré v rámci projektu Kortež vyvíjali spoločne s limuzínou a s ktorou sa delia aj o techniku. Nové modely majú byť pomenované podľa kremeľských veží. Vyrábať ich má spoločnosť Soers, ktorá vlastní automobilku UAZ. Tento rok má z výrobných liniek zísť 18 kusov, na budúci 200 a v roku 2020 dokonca až 5 000. 

Ceny áut zo série Kortež majú podľa ministra priemyslu Denise Manturova začínať na cenovke „viac ako desať miliónov“ rubľov (vyše 133 450 eur). To je podľa agentúry Interfax takmer dvojnásobne viac oproti pôvodne avizovanej cene. Sériové vozidlá budú podľa ministra najmenej o pätinu lacnejšie ako vozidlá Rolls-Royce a Bentley, ale súčasne budú drahšie ako základný Mercedes najvyššej triedy S.

Ministerstvo neskôr uviedlo už aj to, že ruské limuzíny sa budú predávať pod značkou Aurus a budú vystavené na tohtoročnom moskovskom autosalóne. Predbežné objednávky sa majú podľa Manturova prijímať od konca augusta.

.

 


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: iz.ru, rt.ru

Komentáre k článku


Stream naživo