2018-05-08 03:15:00
Nikola One elektrický hybridný
Nikola One elektrický hybridný ťahač
Zdroj: Nikola One

Súboj elektrických ťahačov: Nikola žaluje Teslu za kopírovanie dizajnu

Nikola Tesla by sa mohol aj v hrobe obracať. Dve spoločnosti pomenované po ňom sa sporia pre podobnosť svojich produktov.

Nikola Motors je americký startup, ktorý pred vyše rokom predstavil elektrický ťahač. Pred pár mesiacmi tak urobila aj americká spoločnosť Tesla Motors. Hneď po predstavení Tesly Semi sa mnohým motoristickým fanúšikom vyrojili z mysle práve zábery konceptu od Nikola Motors. Tam to ale väčšinou zostalo. Keď si totiž oba koncepty porovnáte, zistíte, že sa podobajú zhruba tak ako jedno auto druhému a rozhodne menej, než sa podobajú súčasné európske nákladné vozidlá. Napriek tomu ale treba uznať, že podobnosť niekoľkých komponentov karosérie tu predsa len je. Patentové žaloby sú v automobilovej brandži pomerne časté, najmä ak ide o kopírovanie dizajnu čínskymi spoločnosťami, žaloba spoločnosti Nikola napriek tomu prekvapí. Nielen preto, že obe spoločnosti nesú meno a priezvisko jedného vynálezcu...

Nikola ešte pred zverejnením žaloby informovala Teslu o možnom porušení patentov.  Bolo to ešte pred oficiálnym predstavením vozidla, Nikola žiadala, aby bolo predstavenie elektrického ťahača od Tesly odložené, kým sa spoločnosti nedohodnú. Tesla ale na žiadosti Nikoly nereagovala. Podľa start-upu Nikola Tesla Semi kopíruje dizajn čelného skla, ktoré sa obtáča okolo kabíny, niekoľko aerodynamických komponentov a tiež dverí. Tesla vydala stanovisko v tom duchu, že žaloba je bezpredmentná pre zreteľné dôvody. Nikola požaduje vyrovnanie na úrovni 2 miliárd dolárov.

Ťahač Nikola One pritom nedávno získal objednávku až na 800 Nikola One od spoločnosti Anheuser-Busch. Veľké objednávky na Semi získala aj Tesla. V januári sa Nikola One ukázal už na cestách v reklamnom videu. Na rozdiel od Tesly Semi ale Nikola One nie je výhradne elektromobil s batériami. Na dosiahnutie masívneho dojazdu 800 až 1600 kilometrov Nikola One kombinuje vodíkové palivové články a batérie s kapacitou 320 kWh. Tesla Semi je výhradne elektromobil. Elon Musk nedávno vyhlásil, že Semi  v najvyššej verzii dosiahne dojazd až 960 kilometrov. Obe autá spája alternatívny pohon k naftovým ťahačom a tiež údajne výrazne nižšia cena za prevádzku, než pri súčasných ťahačoch.

Medzi ťahačmi je ale viacero najmä technických odlišností. Čo zo sporu bude, je zatiaľ ťažké odhadnúť, isté ale je, že Nikola by žalobu nepodávala bez toho, aby na spomenuté komponenty mala patenty.

Zdroj: Carscoops
Zdroj: Nikola One

Komentáre k článku


Stream naživo