2018-05-05 04:00:00
Fajčenie v aute
Fajčenie v aute
Zdroj: ÚAMK

Rakúsko zakázalo od 1. mája fajčenie v autách. Pokuty sú vysoké

Zákaz platí pre všetkých členov posádky osobného auta vtedy, ak sú v aute osoby mladšie ako osemnásť rokov.

Rakúsky parlament na konci marca schválil čiastočný zákaz fajčenia v autách, ak sa vo vozidle nachádza osoba mladšia ako osemnásť rokov. Týka sa to nielen vodiča, ale celej posádky. Nariadenie nadobudlo účinnosť 1. mája.

Pri porušení zákazu hrozí podľa rakúskeho autoklubu ÖAMTC pokuta do 100 eur, v prípade opakovaného deliktu až 1000 eur. Podľa právnika autoklubu, Michaela Hoffera, bude ale v niektorých príkladoch zložité vymáhať takúto pokutu pre niekoľko sporných ustanovení narýchlo pripraveného zákona.

Zdroj: ÚAMK

„Problémom bude potrestať vinníka, ak ho nahlási tretia osoba, alebo vtedy, ak je vo vozidle viac mladistvých,“ tvrdí právnik a dodáva, že je to problematické aj v prípade, ak by v aute fajčila práve mladistvá osoba. Podľa Hoffera bude teda polícia môcť pokutovať len vtedy, ak chytí vinníka priamo na mieste. V Rakúsku súčasne od mája platí aj zákaz fajčenia vo vozidlách taxislužby a v podnikových autobusoch.

Podobné nariadenia platia tiež v Anglicku, Walese, Škótsku, Írsku a vo Francúzsku. Pokuty sa za prvý trest pohybujú okolo 50 až 100 eur. V Taliansku platí zákaz rozšírený o prítomnosť tehotnej ženy. Výška pokuty pritom závisí od veku dieťaťa. Ak je mladšie ako 12 rokov, hrozí pokuta až vo výške 5 000 eur. V Grécku je fajčenie v prítomnosti detí do dvanástich rokov zakázané pod hrozbou pokuty do 1 500 eur.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: ŐAMTC, ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo