2018-05-04 06:40:00
Limuzína pre Putina
Limuzína pre Putina
Zdroj: izvestija, iz.ru

VIDEO: Konečne sa ukázala gigantická Putinova limuzína

Niekedy koloval vtip, že v Rusku je všetko najväčšie, ešte aj trpaslíci. Zrejme bude aj prezidentovo nové auto.

O projekte Kortež (kolóna) sme vás už informovali párkrát. Okrem prezidentskej limuzíny majú do nej patriť tiež menšie sprievodné vozidlá a dokonca aj autá typu MPV. Teraz sa konečne podarilo (škoda, že iba čiastočne) odhaliť totožnosť nového vozidla pre Vladimíra Putina. Teda presnejšie pre ruského prezidenta, ktorým sa opäť stal – Putin.

Z flotily nových vládnych automobilov sa už kde-tu odhalili niektoré, no prezidentské auto zatiaľ nie. Až teraz ukázalo svoje monštruózne rozmery. Pod kapotou má vidlicový dvanásťvalcový motor V12, ktorý Rusi vyvinuli v spolupráci s Porsche. Očakávalo sa, že sa nové prezidentské auto objaví na inaugurácii staronového ruského prezidenta. No stále viac zdrojov sa snaží naznačiť, že to tak nebude. Možno je to iba zastierací manéver, aby bolo prekvapenie o to väčšie. V tom sú Rusi majstri...

Premiéra sa teda vraj z doteraz neznámych príčin odkladá. Verejnosť by sa mala dočkať slávnostného odhalenia projektu Kortež v auguste – na moskovskom autosalóne. Stále však nie je potvrdené, či to tak bude naozaj a či sa nedočkáme nejakého prekvapenia. V Moskve sa totiž v posledných dňoch objavilo pri prevoze dokonca niekoľkých verzií nových vládnych vozidiel. Darmo, aj v Rusku sú paparazzi pripravení na odhalenie jedného z najväčších tajomstiev posledného obdobia z okolia ruského prezidenta. V tomto prípade to bola redakcia známeho ruského denníka Izvestija.

Zdroj: izvestija, iz.ru

Prezidentská limuzína je skutočne obrovská. Má mať dĺžku 6 840 milimetrov a video to aj potvrdzuje. Auto je približne rovnako dlhé, ako prepravná časť trojnápravového nákladného Volva, ktoré ju prevážalo.  Mal by to byť model FMX, ktorý má mať už v základnej verzii  rázvor neuveriteľných 5,7metra. Toto je však zrejme jeho predĺžená verzia.

Putin bude mať na výber z dvoch verzií vozidla. Štandardnú a pancierovanú. Zaujímavosťou sú zliatinové kolesá, ktoré navrhli tak, aby sa podľa nich nedalo zistiť, či je auto pancierované, alebo nie. Pohon oboch vozidiel bude zabezpečovať nový 6,6-litrový preplňovaný dvanásťvalec s výkonom 632 kW, teda s poriadnym stádom 860 koní. Jeho krútiaci moment je 1 000 Nm. Zo spolupráce s automobilkou Porsche vznikli aj ďalšie pohonné jednotky – určené pre sprievodné sedany a MPV. Majú to byť 4,4litrový osemvalec naladený na 488 kW (650 k) a dvojlitrový štvorvalec s výkonom 184 kW (250 k).

Zdroj: izvestija, iz.ru
Zdroj: izvestija, iz.ru

Odpovedať na otázku, kedy sa nová prezidentská limuzína aj s celým sprievodom predstaví oficiálne, je nemožné. Inaugurácia prezidenta bude v pondelok 7. mája.  Moskovský autosalón sa ale začína až v druhej polovici augusta. Takže asi by sme sa skôr priklonili predsa skôr k prvému termínu. Prečo by mali Rusi tajiť všetky hotové modely projektu Kortež? Nuž, v Rusku je všetko možné. Nechajme sa teda prekvapiť...


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Izvestija, iz.ru

Komentáre k článku


Stream naživo