2018-04-12 12:50:00
Jaguar F-Pace
Jaguar F-Pace
Zdroj: Jaguar Land Rover

Jaguar plánuje ešte väčšie SUV ako je F-PACE. Cieľom je Porsche Cayenne

Značka Jaguar zažíva vďaka svojmu novému SUV výrazný nárast predaja. F-PACE je najúspešnejšia šelma.

Automobilka Jaguar Land Rover združuje dvojicu značiek. Úspešnejšia z nich je jednoznačne Land Rover. Kým výrobca prémiových SUV pod menami Land Rover a Range Rover predá ročne cez 600 000 automobilov, Jaguar maximálne 160 000. Oživenie predajov britskej šelmy prináša model SUV s názvom F-PACE. Podobný úspech by mal zaznamenať aj menší E-PACE, no jeho predaj sa ešte len rozbieha. Pomocnou rukou by mohol byť aj plne elektrický I-PACE.

V minulom roku predal Jaguar približne 70 000 áut typu F-PACE. Netreba veľké výpočty na to, aký veľký nárast predaja značka vďaka vydarenému SUV zaznamenala. Je preto celkom prirodzené pokračovať v modelovej ofenzíve a priniesť ďalšie, tentoraz väčšie auto tohto typu.

Prísť by malo v roku 2021 a zatiaľ ho môžeme neoficiálne volať J-PACE. Zaradiť by sa malo medzi typologicky športovo ladené veľké SUV. Jasným konkurentom je tak Porsche Cayenne a prípadné športové verzie áut ako BMW X5, či Mercedes GLE.

J-PACE by mal stáť na upravenej platforme modelu Range Rover, čo znamená, že by mal mať celohliníkovú konštrukciu. Auto by ale malo byť dlhšie, širšie a malo by sedieť bližšie k zemi tak, aby napĺňalo očakávania, ktoré môžu zákazníci od značky Jaguar mať. V podstate by sa tak malo ocitnúť niekde medzi štandardným Range Roverom a jeho predĺženou verziou.

Britský Autocar citoval slová šéfa Jaguaru v Austrálii, ktorý deklaroval, že pokiaľ by také auto spĺňalo nároky značky na dynamiku, je to reálna možnosť.

Aké motory by J-PACE mal mať je zatiaľ celkom zbytočné predpokladať. Takmer istá je ale hybridná verzia, ktorú by mal po budúcoročnom facelifte dostať aj model F-PACE. Keďže by pre J-PACE mal byť kľúčový čínsky trh, auto by malo klásť vysoký dôraz nielen na výkon, ale aj na nízke emisie.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Autocar, Jaguar

Komentáre k článku


Stream naživo