2018-04-03 17:00:00
V Rakúsku pokusne 140
V Rakúsku pokusne 140 kmh
Zdroj: thinkstock.com

Rakúšania pokusne zrýchľujú – na viac ako 130 km/h

Vyššia rýchlosť nemusí vždy znamenať vyšší počet nehôd. Dokladom toho je Nemecko.

Na tamojších približne 60% diaľničnej siete nie je obmedzená maximálna rýchlosť, napriek tomu to nemá žiadny vplyv na vyšší počet dopravných nehôd. Inak povedané - ak nemá maximálna povolená rýchlosť na diaľniciach vplyv na nehodovosť, prečo ju nezvýšiť? Veď podľa celého radu výskumov nehodovosť a emisie rastú spoločne s nevyhnutnosťou brzdenia a zrýchľovania, nie pri plynulej vysokej rýchlosti. Takže?

Rakúsko, presnejšie minister pre infraštruktúru Norbert Hofer, je za to, aby sa vyskúšala možnosť zvýšenia maximálnej rýchlosti a po roku sa rozhodlo – či je to dobré riešenie alebo nie. Aby sme si ale nepredstavovali úplne otvorenú ruku pána, skôr len „povolenú päsť“. Zvýšenie by sa týkalo len diaľnice A1 medzi Viedňou a Salzburgom, a to tiež len o 10 km/h. Teda na 140 km/h.

Dodajme, že nejde zase až o takú novotu. Samotné Rakúsko o niečom takom uvažovalo už v rokoch 2006 a 2007 a na niektorých úsekoch skúšalo „maximálku“ 160 km/h. Hoci test nepriniesol žiadne negatívne výsledky, v tichosti sa prešlo opäť na tradičnú diaľničnú rýchlosť 130 km/h.

Podobný zatiaľ iba „slovný experiment“ má za sebou aj Česká republika, keď v minulých rokoch niekoľko poslancov prišlo s iniciatívou na zvýšenie na vybraných úsekoch diaľnic na maximálnych 160 km/h. Argumentom proti bolo tiež konštatovanie, že pre maximálnu rýchlosť platí v Českej republike tak zvané „české zaokrúhľovanie“. Samozrejme smerom hore, takže dnes v praxi jazdí po diaľnici prakticky každý 140-150 km/h. Čo sa stane, keď sa povolí 160 km/h? Bude sa po českých diaľniciach tesne pod dvesto? Práve preto zostalo aj u našich susedov len u plánov.

Rakúšania ale pokročili ďalej, idú do ročného experimentu. Po ňom sa uvidí, koľko a kde všade sa bude jazdiť po rakúskych diaľniciach.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo