2018-04-01 14:42:47
Karlmann King
Karlmann King
Zdroj: Karlmann

FOTO: Neviditeľné SUV? Tento Batmobil je najdrahšie SUV na svete

Čínska firma postavila s európskymi konštruktérmi na amerických základoch ultraluxusné SUV.

Pre tých, ktorým je málo Maserati Levante, Bentley Bentayga ba dokonca odmietajú čakať na Rolls Royce Cullinan, pre tých vzniklo SUV s menom Karlmann King. Jeho cena štartuje na úrovni 3,2 milióna dolárov. Spája v sebe svet drahokamov, mramoru, koží a dreva so svetom vojenskej vizáže, vojenskej ochrany a americkej techniky.

Karlmann King je projekt čínskej spoločnosti IAT, ktorého technickým základom je enormný Super Duty pikap Ford F 550. Podkapotou mu hučí 6,8 litrový motor V10 s výkonom približne 400 koní. Obrovský atmosférický agregát poháňa všetky štyri kolesá prostredníctvom šesťstupňovej automatickej prevodovky. Vozidlo vyznáva pevný rám a tuhé nápravy so vzduchovým pružením. Aby auto malo prijateľný dojazd, má 151 litrovú nádrž.

Zdroj: Karlmann

Automobil má na dĺžku takmer 6 metrov, šírku 2,5 metra a 2,5 metra meria aj na výšku. Rázvor je bez pár milimetrov 3,7 metra. Základná hmotnosť vozidla je 4,5 tony, no to iba v prípade karosérie z karbónu a ocele. V opačnom prípade – v záujme o nepriestrelnú karosériu sa hmotnosť vyšplhá na 6 ton. Svetlosť 30 cm a nájazdové uhly vpredu aj vzadu 30° dopĺňa prechodový uhol 30°.

Výrobca neuvádza ako dlho bude „Kingovi“ trvať šprint z 0 na 100 a neuvádza ani údaje o pružnom zrýchlení. Vieme len, že maximálna rýchlosť je 140 km/h.

Vonkajší dizajn je jasne inšpirovaný letectvom a konkrétne lietadlami typu stealth. Najviac zo  všetkých pripomína vôbec prvé neviditeľné bojové lietadlo Lockheed F-117 Nighthawk. Ťažko povedať, na čo je čisto teoretická radarová neviditeľnosť automobilu, no štýl sa autu uprieť nedá. Vozidlo pôsobí, akoby chcel Lexus vyrobiť batmobil.

Zdroj: Karlmann

Kým zvonku ide o auto pre komiksovú postavu, zvnútra je to auto hodné nejedneho šejka. Nenadarmo sa Karlmann King prvýkrát prezentoval svetu pred rokom v Dubaji. Auto disponuje prvotriednym Hi-fi systémom, 4K obrazovkami, tabletmi, chladničkou, hracou konzolou, čističkou vzduchu, no najmä je interiér oblečený do kvalitných luxusných materiálov.

Zdroj: Karlmann

IAT nedávno ohlásilo, že má pre každý jeden kus z malosériovej výroby kupcu. Nemožno sa čudovať, veď ktorý šejk by takéto auto nechcel do zbierky? Takým neprekážala ani základná cena na úrovni 1,8 milióna eur. Ako tvrdí výrobca, tento unikátny zjav medzi luxusnými vozidlami je výrobkom na zákazku, takže každý jeden kúsok je originálom reprezentujúcim nevkus svojho majiteľa.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Karlmann

Komentáre k článku


Stream naživo