2018-01-08 12:55:00
Ford Mondeo kombi 2,0
Ford Mondeo kombi 2,0 Ecoboost
Zdroj: Ján Hargaš

Ford zrušil pripravovaný redizajn modelu Fusion. Čo bude s Mondeom?

Ford mal na autosalóne v Detroite uviesť facelift sedanu strednej triedy menom Fusion. Z úprav nič nebude.

Nestáva sa často, aby automobilka na poslednú chvíľu zrušila pripravovaný redizajn modelu. Ford na poslednú chvíľu zmeny odvolal a motoristickú verejnosť nechal na pochybách. Objavili sa dokonca správy o tom, že v budúcnosti značka s automobilom nepočíta.

Fusion je pritom dvojičkou pre európsky model Mondeo. Aktuálna druhá generácia modelu Fusion je na trhu od roku 2013. Druhá generácia Fusion je zároveň štvrtou generáciou Mondea. Uvedenie Mondea však Ford Europe posunul o viac než rok, a to aj pre následky finančnej krízy. Napriek tomu je aktuálne Mondeo na trhu tri roky, takže je facelift modelu na spadnutie. Úvahy o budúcnosti novej generácie však vyvolávajú otázky aj o facelifte. Je možné, že ho značka odloží, alebo tiež úplne zruší. Nový model mal prísť v roku 2020. 

Podľa insiderov z prostredia automobilky môže ísť o skutočnosť, že redizajn nebol vydarený, respektíve by nedokázal pomôcť predajom a nebol by teda správnym produktom pre správneho zákazníka. Pritom by auto malo zostať v predaji ďalšie tri až štyri roky a teda si odkrútiť svoj štandardný osemročný životný cyklus (plus mínus autobus).

Pravdepodobnejšie ale je, že Ford stiahol úpravy vozidla jednoducho preto, lebo ho automobil nepotrebuje a peniaze na nepotrebný facelift značka radšej využije inde. Fusion/Mondeo sa predáva slušne a v roku 2016 si len v USA auto zakúpilo 265 840 zákazníkov.

Stiahnutie úprav modelu môže mať súvis s plánom nového šéfa spoločnosti Jimom Hackettom, ktorý investorom predstavil na jeseň minulého roka. Hacket v ňom predstavil svoj zámer premiestniť finančný kapitál v hodnote 7 miliárd amerických dolárov z vývoja osobných automobilov do vývoja modelov SUV, pick-upov a ďalších veľkých úžitkových vozidiel. Ford okrem mnohých ďalších výziev v budúcom období čakajú aj dlho očakávaný návrat modelov Ranger a Bronco.

Medzi riadkami sa načrtli tiež informácie, že nový Fusion/Mondeo by mal v nasledujúcej generácii vyrásť nielen do veľkosti ale aj do výbavy a zaútočiť na automobily o triedu vyššie.

Kým v Európe Ford nad Mondeom nemá nič, v USA disponuje modelom Taurus, ktorý sa má ale čoskoro porúčať do starého železa. Ak by Ford posunul Fusion/Mondeo vyššie (tak ako naznačuje v súčasnej generácii verziou Vignale) dostal by sa zo strednej do vyššej strednej triedy, kde možno nájsť také autá ako Volvo S90, BMW radu 5, Mercedes triedy E a mnohé ďalšie.

Mimochodom, o posun do vyššej triedy sa má v budúcej generácii pokúsiť aj Škodovácky Superb tak, aby miesto v strednej triede uvoľnil čoraz lepšie vybavenej a väčšej Octavii. Automobilky skrátka cítia, že ak majú štandardné modely prežiť útok modelov SUV, musia ich posúvať čoraz vyššie.

 

jh
ZDROJ: detroitnews.com, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo