2018-01-03 16:55:00
Tesla Model S v
Tesla Model S v Nórsku
Zdroj: timesunion.com

Tesla Model S lacnejšia ako Škoda Superb? Vitajte v Nórsku!

Nórsko minulý rok prekonalo neuveriteľný rekord. V krajine sa predá viac PHEV, HEV a EV ako áut so spaľovacím motorom.

Predaj elektrických a hybridných automobilov v Nórsku sa v roku 2017 podieľal viac ako 50 % na celkovom počte novo zaregistrovaných áut. To je nový rekord, ku ktorému prispeli aj veľkorysé dotácie.

Konkrétne, predaj elektromobilov a hybridných vozidiel vlani predstavoval 52 % z celkového predaja nových automobilov, čo je nárast oproti 40-% podielu v roku 2016. Uviedla to nezávislá nórska federácia (OFV).

Žiadny iný štát nie je tak blízko, pokiaľ ide o podiel elektromobilov na celkovom predaji vozidiel, skonštatoval šéf OFV Oyvind Solberg Thorsen. Prvýkrát klesol podiel vozidiel s fosílnymi palivami na predaji áut pod 50 %, dodal.

Nórsko oslobodilo nové elektrické autá od mnohých daní a cestných poplatkov a ich majitelia môžu často parkovať zadarmo. Taktiež vyrába takmer všetku svoju elektrickú energiu vo vodných elektrárňach, takže tento posun k elektromobilom pomáha krajine znižovať emisie.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) minulý rok vyhlásila, že Nórsko je ďaleko pred ostatnými krajinami ako Holandsko, Švédsko, Čína, Francúzsko a Veľká Británia v oblasti predaja elektrických automobilov.

Podľa výpočtov IEA, do ktorých nie sú zahrnuté hybridné vozidlá, čo sa nedajú nabíjať zo siete /HEV/, podiel elektromobilov na predaji vozidiel v Nórsku vzrástol v roku 2017 na 39 % z 29 % v roku 2016. Holandsko bolo na druhom mieste so 6,4 %.

"Tento posun prišiel rýchlejšie, ako sme si mysleli," povedal Thorsen a pripomenul, že mnohí veľkí výrobcovia automobilov sa chystajú začať s výrobou áut bez fosílnych palív.

Nórska politika podpory elektromobilov pritom kontrastuje s faktom, že táto krajina patrí v rámci Európy k významným producentom ropy a zemného plynu.

Naproti tomu predaj dieselových vozidiel v tejto škandinávskej krajine vlani klesol a podieľa sa 23 % na celkovom dobyte, zatiaľ čo v roku 2016 to bolo 31 %. Niektoré regióny v Nórsku začali vyberať vyššie cestné mýto v prípade dieselových automobilov.

Zdroj: Škoda auto

Tesla Model S lacnejšia ako Škoda Superb?

Daňové úľavy vedia krásne deformovať trh, čo poviete. Tesla Model S je výkonný prémiový sedan jazdiaci výhradne na elektrickú energiu. Najlacnejšia Tesla S75 stojí v Nórsku 62 778 eur. Tesla S75D teda auto s pohonom všetkých kolies stojí 67 000 eur.

Škoda Superb Sportline 2,0 TSI s výkonom 280 koní s automatom DSG a pohonom všetkých kolies síce nie je luxusný elektromobil, ale ponúka naozaj vysoký výkon, zrýchlenie a komfort v obdobnej karosérii liftback. Jeho cena v Nórsku štartuje na úrovni 619 100 nórskych korún, čo je v prepočte 63 336 eur. Pre pokoj duše si ale môžete kúpiť oholený Superb s benzínovým motorčekom s výkonom 120 koní za 40 000 eur (u nás 24 tisíc).

Chceli by ste porovnateľné auto s najvýkonnejšou Teslou Model S 100D, ktorá v Nórsku aktuálne stojí 86 tisíc eur? Čo tak BMW radu 7 s najvýkonnejším dvanásťvalcom, s automatom a pohonom všetkých kolies? Je to dosť? Môžeme to nazvať porovnateľným autom. Nuž teda BMW 760li xDrive kúpite za 242 122 eur. Netreba ťažké počty, aby ste zistili, že ak chcete luxusné auto typu sedan/liftback, radšej si kúpite Teslu S ako BMW 7. Nielenže ušetríte na kúpnej cene, ušetríte aj na prevádzkových nákladoch – aj vďaka Superchargerom, aj vďaka úľavám na cestnej dani.

Zdroj: Tesla, carscoops

A čo tak úplne obyčajný hatchback? V Nórsku nestojí otázka, či Golf, alebo Peugeot 308. Ale či Nissan Leaf, alebo čokoľvek iné. Lebo Golf s trojvalcom 1,0 TSI a s manuálnou päťstupňovou prevodovkou stojí 28 800 eur. Ale nový Nissan Leaf s 40 kWh batériou a výkonom 150 koní kúpite za 25 156 eur.

Výsledkom úľav na daniach a mnohých ďalších benefitov v prospech elektromobilov a hybridov je, že v Nórsku je 32% všetkých áut PHEV, teda plug-in hybridov. V roku 2014 to bolo 1%. Celosvetovo je podiel plug-in hybridov taktiež na úrovni 1%. Nórsko počtom hybridov konkuruje najsilnejším ekonomikám ako USA, alebo Čína. V Číne žije viac než 1,3 miliardy ľudí, v Nórsku 5,3 milióna. Nórsku je zároveň tretím najväčším trhom pre automobilku Tesla. V decembri minulého roka (2017) Tesla predala v Nórsku 1861 automobilov. Iba v deň 18. decembra predala Tesla viac áut než Jaguar za celý rok (266).

Zdroj: Tesla Motors / Alexis Georgeson

Nečudo, že najpredávanejším automobilom v Nórsku je aktuálne Tesla Model X. Druhé miesto má Tesla Model S a tretie spomínaný VW Golf... Nórska vláda aj na základe obrovských predajov Modelu X zvažovala zavedenie špeciálnej dane z ťažkých elektromobilov. Daň by sa dotkla práve predajov Modelu X. Cena auta by narástla o zhruba 10%. V prípade Modelu S by sa zvýšila o 2%. Zákon sa ale nedostal do rozpočtu v roku 2018.

Pritom podľa prieskumov si v Nórsku elektromobil kupuje až 72 % zákazníkov z ekonomických dôvodov a len 26% z dôvodov enviromentálnych. 

jh
ZDROJ: electrec, nordic.businessinsider, timesunion.com TASR, side3.no

Komentáre k článku


Stream naživo