2017-12-28 11:50:00
Nová Kia cee´d nachytaná
Nová Kia cee´d nachytaná bez maskovania

Nová Kia cee´d nachytaná bez maskovania!

Keď sa minulý rok objavil nový Hyundai i30, čakalo sa, kedy príde aj ďalšia generácia Kia cee´d.

Dá si však trocha odstup. Už pred časom sa objavili na internete fotky, ktoré niečo naznačovali. Najprv to bolo kamuflované auto a neskôr aj odhalené vozidlo, ktoré sa preháňa po cestách v Rusku, na tých ale nebolo poriadne nič vidieť. Na septembrovom autosalóne vo Frankfurte kórejská však automobilka odhalila odvážny koncept Proceed. Nebola to ani tak vízia budúceho hatchbacku. Skôr sa popri klasickom hatchbacku a kombi verzii prezentoval tretí karosársky variant. Kia označila toto riešenie ako predĺžený hot-hatch. K futuristickej vízii však lepšie sedí označenie shooting brake.

Ako to nakoniec bude v reálnom svete, zatiaľ nevedno. Je však už takmer verejným tajomstvom, že sa do prepadliska dejín zrejme odporúča trojdverová verzia. Pribudnúť by ale mala štvrtá verzia – oplastovaný a zdvihnutý model na spôsob SUV. Teraz však máte možnosť spoznať klasický hatchback. Práve o ten sa na európskych trhoch medzi zákazníkmi v strednej triede znovu očakáva veľký záujem. Odhaľujúce prvé špionážne fotografie nového modelu cee'd sa dostali do sveta prostredníctvom webu Auto Evolution. Kórejský server motorgraph.com však obrázky publikoval ako prvý.

Auto vyzerá pomerne atraktívne a hlavne pri pohľade zozadu sa podobá na kombi verziu väčšieho modelu Optima. Ale aj predná časť a prelisy kapoty napovedajú o inšpirácii týmto modelom. Nechýbajú pozdĺžne pretiahnuté LED svetlá vpredu a tiež zadné LED svetlá, ako aj dôkladne prepracované nárazníky. Zabudnúť nemožno na tradičná masku s tygrím nosom. Dizajn modelu skvele zapadá do vzhľadovej mozaiky, ktorú Kia začala svojimi poslednými novinkami. Pri pohľade spredu je viditeľná širšia karoséria, ako doteraz. Cee´d totiž vychádza z platformy, na ktorej stojí aj Hyundai i30.

Motorová ponuka ba nemala skrývať žiadne tajomstvá. Očakávajú sa obvyklé motory novej generácie kórejského koncernu. Základom by teda mal byť litrový preplňovaný trojvalec, zážihovým vrcholom potom motor s objemom 1,4 litra. Zotrvať v ponuke by mal aj diesel 1.6 CRDi. Okrem šesťstupňovej manuálnej prevodovky nebude v ponuke chýbať ani sedemstupňová automatická prevodovka DCT. Otázkou však je, či Kia ponúkne takisto športový variant nového cee'du s preplňovaným dvojlitrom, podobne ako má Hyundai i30 N... Na odpoveď bude treba počkať do budúceho roka. Nový cee´d sa má totiž predstaviť na ženevskom autosalóne.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, motorgraph.com

Komentáre k článku


Stream naživo