2017-12-07 17:06:27

VIDEO: Tri-turbo diesel roztrhlo počas skúšky výkonu. Toto si pozrite!

Veľký turbodiesel Cummins sa podroboval testu výkonu a... test sa nepodaril. Motor roztrhlo. Video stojí za kuk.

Dyno testy rôznych úpravcov občas prinášajú podobný scenár. Extrémne vysoké tlaky v motore spôsobia, že motor nevydrží a spácha samovraždu. Obvykle výbuch v dielni vidíme pri testoch benzínových upravovaných motorov. Ale aj robustnejší nafťák môže roztrhať. Najmä ak ho testujete na tlak, na ktorý nikdy nebol postavený. Málokedy navyše vidieť ako sa blok motora odtrhne a vyletí i s turbami a hlavou do vzduchu. 

Veľkoobjemový naftový Cummins (od 5,0 do 6,7 l) je najmä na juhu Spojených štátov amerických veľký pojem. Úpravcovia pridávajú k motoru kompresory, turbodúchadlá alebo všetko do jedného a z naftových pick-upov, ktoré majú tieto zväčša šesťvalcové radové motory Podkapotou (aj V8) robia lokomotívy chŕliace nekvalitne spálené palivo hore komínom. Táto jednoduchá zábavka sa volá Running Coal a okrem dymu ide samozrejme aj o obrovský výkon. Často takto upravené špeciály nájdete pri šprintovaní na štvrť míle.

Pravdepodobne pre budúce zlepšovanie časov a zvyšovanie množstva spalín vypustených do ovzdušia prebiehal test, ktorý si môžete pozrieť vo videu nižšie. Motor s troma turbodúchadlami aktuálne produkoval vyše 2000 koní a dobrých pár tisíc Nm krútiaceho momentu. Turbodúchadlá vtláčali do valcov vzduch pod tlakom neskutočných 10 barov. Obrovský tlak a možno tiež problémy s mazaním spôsobil totálnu deštrukciu motora. Video sme nastavili tak, aby ste videli priamo efekt roztrhnutia motora, pokojne si ho pretočte naspäť, tam uvidíte vyššie popísané zábavky. 

Takto to dopadne, keď sa testujú konštrukčné limity. Zostáva len dúfať, že moderné bi a tri-trubo diesle, ktoré jazdia po našich cestách časom neroztrhne takýmto spôsobom. Dostať horúcim piestom po hlave na priechode nemusí byť príjemné...  

jh

Komentáre k článku


Stream naživo