2017-12-06 10:15:00
Krádež auta moderne
Krádež auta moderne

VIDEO: Dnes sa kradnú autá rýchlo, jednoducho a bez páčidla

Môže za to naša pohodlnosť. Páčenia dverí, rozbíjanie okien? Zabudnite na násilné otváranie.

Technológie už neslúžia iba na uľahčenie života a na dobré účely, hoci práve pre to ich vyvíjame. Zlodeji si pomocou nich našli skvelý spôsob na kradnutie áut. Za všetkým je jednoduchý trik. Na rozbité okná preto môžete zabudnúť. Vozidlá sa už kradnú úplne iným spôsobom. Ide to ľahko aj bez páčidla! Nedávny prípad z anglického Birminghamu ukazuje, že nie vždy musia byť najnovšie technológie iba priateľom človeka.

Dnes sa kradnú moderné autá tak ľahko, lebo práve moderné technológie sú vstupenkou pre zlodejov. Vraví sa, že lenivosť je matkou pokroku. Do istej miery to platí aj o moderných technológiách. Odborníci na jednej strane tvrdia, že nám pre používanie tabletov a smartfónov postupne hlúpnu mladé generácie. Život nám uľahčujú až príliš. Na druhej strane práve moderné technológie otvorili zlodejom dokorán dvere moderných áut.

Systém bezkľúčového odomykania a štartovania urobil pre zlodejov elegantnú a jednoduchú cestu pre krádeže aj tých najmodernejších a najdrahších áut. Je to už dobre známe niekoľko rokov. Automobilky síce medzičasom zareagovali na daný fenomén, no napriek tomu majú zlodeji náskok. Je doslova fascinujúce vidieť, ako rýchlo a ľahko sa dá ukradnúť auto.

Trojica zlodejov si pomocou nich veľmi ľahko privlastnila biely Mercedes. Podľa záberov na videu traja zlodeji pravdepodobne použili jednoduché riešenie založené na zosilňovači rádiových vĺn. Vďaka tomu si auto myslí, že kľúč je blízkosti, pričom je ale napríklad na chodbe za dverami domu. Presne takýto prípad ukázala svetu anglická polícia. Hoci sa krádež udiala 25. septembra, muži zákona zverejnili záznam z kamery iba teraz. Zlodeji dokázali úplne pohodlne ukradnúť moderný Mercedes-Benz pomocou elektronického zosilňovača signálu približne za 60 sekúnd. Možno to mohlo prebehnúť celé ešte výrazne rýchlejšie. Na videu však vidno, že to neboli žiadni profíci, ale babráci.

Jeden z dvojice totiž odišiel od dverí domu ešte pred naštartovaním auta. Zariadenie v rukách jeho komplica stojaceho pri aute tak zrejme stratilo signál. Museli preto postup zopakovať. No a keď auto potom naštartuje a páchatelia odchádzajú, zavadzia im tretí zlodej, ktorý zostal v aute, s ktorým páchatelia prišli na miesto činu. Zastavil pred domom tak „šikovne“, že čiastočne bránil pri cúvaní kradnutého auta. V ňom zasa jeho kolega nechal zapnuté svetlá v automatickom režime. To mohlo pritiahnuť na neho pozornosť. Každá sekunda navyše znamená väčšie riziko odhalenia. Práve to však dokumentuje, že vďaka tejto elektronickej vychytávke dnes už toto remeslo nevyžaduje dlhoročné skúsenosti. Boli to zrejme iba dobre vybavení amatéri, čo však majiteľovi auta môže byť celkom jedno. Auto sa doteraz nepodarilo nájsť.

Je pohodlné, ak nemusíme vyberať z vrecka kľúč. Rovnako pohodlné je to však aj pre dlhoprstých. Stačí zachytiť a zosilniť signál z originálneho kľúča a odvysielať ho k druhému elektronickému zariadeniu. Auto si zrazu myslí, že majiteľ auta stojí pri dverách. Elektronika auto odomkne a nebráni sa ani štartovaniu. Zlodejom stačí vyhliadnuť si vozidlo s bezkľúčovým systémom odomykania. Jeden pri dverách domu zachytí signál z kľúča, druhý stojí v blízkosti vozidla s vysielačom. Vozidlo sa teda bez problémov odomkne, keď zlodej potiahne kľučku. Naštartovanie funguje rovnakým spôsobom. Zlodeji potom môžu s vozidlom odísť a rýchlo vymeniť zámky a identifikačné prístupové jednotky.

Z technického hľadiska tak môže byť ohrozené každé vozidlo s bezkľúčovým odomykaním. Podľa dostupných informácií je najlepšou ochranou umiestnenie kľúče čo najďalej od vozidla. Dokonca sa odporúča umiestniť ho do kovovej škatuľky, ktorá by mohla zablokovať detegovaný signál. Alebo jednoducho používať klasický kľúč s tlačidlami pre diaľkové odomknutie. No ani potom nemôžete mať istotu, že sa vaše auto nedá ukradnúť. Iba to trvá neporovnateľne dlhšie...

Pozrite sa sami na pokračovanie filmu 60 sekúnd, ktoré sa bohužiaľ stalo realitou na výnimočných záberoch bezpečnostnej kamery domu. Video je z rezidenčnej obytnej štvrte vo Veľkej Británii. Ukazuje, čo spôsobil komfortný systém bezkľúčového odomykania a štartovania moderných áut. Vďaka tejto elektronickej vychytávke dnes už nevyžaduje dlhoročné skúsenosti zlodejov.

Ak sa teda chcete účinne brániť riziku takejto krádeže vášho vozidla, existujú len dve možnosti - buď si bezkľúčový vstup a štart vypnúť deaktiváciou kľúča, jeho zabalením do hliníkovej fólie, odkladaním do priestorov vzdialených od dvier a okien alebo mať kľúč schovaný na miestach, ktoré nepustia jeho signál k autu. Vyzerá to ako konšpiračná teória, ale nezatracujte alobal, hrniec, chladničku, trezor – vraj čokoľvek z tohto výpočtu pomáha...

Druhým riešením je jednoduché rozhodnutie - nekúpiť si auto s bezkľúčovým odomykaním a štartovaním. Znamená to však vzdať sa komfortných funkcií a odomykať auto buď „klasickým“ diaľkovým ovládačom (čo sa už tiež podarilo prelomiť), alebo úplne najjednoduchšie – kľúčom. Ešte lepším riešením je auto v zamknutej garáži, ktorá sa nezamyká diaľkovým ovládaním...

Komentáre k článku


Stream naživo