2017-12-01 16:25:00

Auto roka 2018 – poznáme záverečný výber finalistov

Porota ankety Auto roka vyhlasuje víťazov už od roku 1964. Tvorí ju 60 novinárov z 23 európskych krajín.

Vybrané vozidlá sa hodnotia na základe kritérií ako sú pomer medzi cenou a kvalitou, dizajn, komfort, bezpečnosť, technológie a dopad na životné prostredie.

Na začiatku bolo prihlásených 69 modelov. Prešli poriadnym sitom a o titul bude súťažiť len sedem statočných. Do užšieho výberu európskej ankety Auto roka 2018 (Car of the Year) sa dostali (v abecednom poradí) tieto modely: Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, BMW radu 5, Citroën C3 Aircross, Kia Stinger, SEAT Ibiza a Volvo XC 40.

Alfa Romeo Stelvio predstavuje celý rad prelomových technologických riešení, ako napríklad svetový integrovaný brzdový systém (IBS), autonómne núdzové brzdenie (AEB) s rozoznávaním chodcov a celokarbónový kľukový hriadeľ. Stelvio chce prepísať históriu kategórie SUV a nasmerovať ju k emóciám.

Audi A8 prezentuje budúcnosť luxusnej triedy. Vlajková loď značky vo štvrtej generácii má opäť nové výrazové prostriedky dizajnu, inovatívnu koncepciu dotykového ovládania a dôslednú elektrifikáciu pohonu. Audi A8 patrí k prvým sériovým automobilom na svete vyvinutým pre vysoko automatizovanú jazdu.

BMW 5 je automobil vyššej strednej triedy. Siedma generácia priniesla ľahšie, dynamickejšie, úspornejšie auto s plnou konektivitou. Má cestách, športovosť, eleganciu a štýl. Zlepšená dynamika, široká ponuka asistenčných systémov, špičková konektivita a nový inovatívny ovládací systém posunuli nové BMW radu 5 Sedan do finále tejto súťaže. Predchodcovia počas šiestich generácií zaznamenali vyše 7,6 milióna predaných exemplárov.

Citroën C3 Aircross je kompaktné SUV. Dostalo sa do predaja v polovici októbra a vďaka originálnym tvarom a odvážnemu dizajnu si v Európe pripísalo už viac ako 25 000 objednávok. Klientov oslovuje priestranným a variabilným interiérom. Ponúka vysokú mieru komfortu a bezpečnosti. Prispieva k tomu 12 moderných asistenčných technológií, 4 technológie konektivity ako aj zisk 5 hviezdičiek v bezpečnostných testoch agentúry Euro NCAP.

Kia Stinger bola spomedzi 7 nominovaných áut do užšieho výberu  pre zisk ocenenie 2018 European Car of the Year navrhnutá európskymi automobilovými médiami ako najlepší automobil za posledných 12 mesiacov. Stinger je druhý automobil Kia, nominovaný do užšieho výberu ankety Car of the Year po prvej generácii modelu cee’d v roku 2008. Je v predaji s možnosťou výberu pohonu všetkých či zadných kolies a benzínových i naftových motorov. S vysokovýkonným benzínovým motor V6 s dvojitým turbodúchadlom s objemom 3,3 litra je doposiaľ najrýchlejším a najvýkonnejším modelom Kia.

SEAT Ibiza je nepochybne najmodernejším subkompaktom koncernu Volkswagen. Malý Španiel prišiel ako prvý s platformou MQB A0, vďaka ktorej je najširším modelom vo svojej triede. Zástupca malých áut má na palube od adaptívneho tempomatu cez Front assist so systémom rozpoznania chodcov a systémom rozpoznania únavy vodiča k dispozícii ďalšie bezpečnostné systémy.

Volvo XC40 je prvý model, s ktorým značka vstupuje do segmentu malých vozidiel SUV. Má zvýšiť jej atraktivitu a doplniť paletu ďalších dvoch väčších modelov. Prináša do segmentu malých SUV ocenené bezpečnostné prvky, možnosti pripojenia a informačno-zábavné systémy známe z nových vozidiel série 90 a 60.Vďaka týmto technológiám je XC40 jedným z najlepšie vybavených malých prémiových vozidiel typu SUV na trhu.

Ktoré z týchto áut sa nakoniec stane nositeľom európskeho titulu Auto roka 2018 (Car of the Year), sa dozvieme v predvečer novinárskych dní (6. a 7. marca 2018) 88. ročníka prestížneho medzinárodného autosalónu v Ženeve.

Komentáre k článku


Stream naživo