2017-11-18 08:50:12
Tesla SEMI
Tesla SEMI
Zdroj: Carscoops

Tesla: Elektrický ťahač s dojazdom 800 kilometrov a s garanciou bezporuchovosti

Tesla predstavila svoj prvý pokus o elektrické nákladné vozidlo. Tesla ťahač je koncept, ktorý dokáže všeličo.

Napríklad dokáže prejsť až 800 kilometrov, oficiálne. Prepočet dojazdu opisuje jazdu vykonanú na diaľnici s plným návesom. Maximálne zaťaženie je 80 000 libier, teda niečo vyše 36 ton.

Tesla SEMI vyzerá futuristicky, teda tak ako každý očakával. Pred dvojmiestnym sedením uprednostňuje pozíciu ako v rýchlovlaku s jedným rušňovodičom, ktorého obklopujú veľké displeje. Pozícia za volantom je európska, kamión prichádza bez dlhého nosa typického pre americké kamióny. Aj preto, aby jasne definoval že Podkapotou nemá konvenčný spaľovací motor. Namiesto toho má za vodičom naskladaný neznámy počet akumulátorov, ktoré dodávajú energiu štvorici motorov umiestnených v nábojoch zadných kolies.

Motory prerozdeľujú svoj krútiaci moment podľa aktuálnej situácie (vektoring). Vektoring krútiaceho momentu štvorice motorov zároveň umožňuje Muskovi tvrdiť, že tento ťahač sa nikdy neskríži. Elektronika mu v tom zabráni. Ťahač pritom dokáže zrýchliť z 0 na 96 km/h za 5 sekúnd bez návesu a za 20 sekúnd plne naložený. 

Zdroj: Carscoops

Ťahač bude mať už v základe systém Autopilot. Tesla navyše plánuje svojim zákazníkom garantovať bezporuchovosť prvý 1 milión míľ. Zároveň tvrdí, že celkové náklady na správu vozidla budú nižšie ako pri ktoromkoľvek naftovom ťahači. No a na záver ešte jedna info: ťahač bude môcť využívať pripravovanú sieť nabíjacích staníc Megacharger, ktoré mu dodajú ďalších 400 míľ dojazdu za 30 minút.

Aj keď ide o prvý pokus Tesly o ťahač, treba povedať, že to všetko znie naozaj zaujímavo, ba až bombasticky. Ako nezabudol podotknúť internet: najlepšie je, že niečo z toho môže byť aj pravda! Kým sa tak ale stane, treba na to získať nejaké tie peniaze. Akcie Tesly teda čakajú. A aby ste o svojej investícii nepochybovali, Tesla šokovala návštevníkov akcie na odhalenie ťahača a pridala tiež nový roadster. O ňom ale až neskôr. 

Zdroj: Carscoops

jh

Komentáre k článku


Stream naživo