2017-11-05 04:00:00
Osemkolesový obojživelník od traktoristov
Osemkolesový obojživelník od traktoristov
Zdroj: VK, Wiki

Pozrite si tento unikát: Ruský osemkolesový obojživelník z päťdesiatych rokov

Tomu sa povie úlovok. Na „ruskom facebooku“ sa objavil tento nádherný prototyp obojživelného vozidla.

Užívateľ ruskej sociálnej siete VK zverejnil fotografie osemkolesového obojživelného vozidla z päťdesiatych rokov. Výnimočné vozidlo okamžite vzbudilo záujem tisícov ľudí a jeho fotografie krátko po zverejnení obleteli svet.

Osemkolesový obojživelník s unikátnou karosériou je vozidlo s pohonom všetkých kolies schopné jazdiť aj po vode. Automobil bol navrhnutý konštruktérmi z Čeljabinského traktorového závodu.

I keď používa komponenty zo skoro rovnako unikátneho automobilu GAZ M20 Pobeda (prvý ruský automobil so samonosnou konštrukciou), má karosériu vyrobenú na mieru.

Aj keď vďaka svojim tvarom vyzerá ako obrovský stroj, vďaka hliníku je prekvapivo ľahký (cca 600 kg) a tiež veľmi zachovalý. Podľa všetkého ide o jeden z prototypov, ktoré sa nikdy nedočkali sériovej výroby. Či by dokázal plniť aj dnes úlohy, pre ktoré bol skonštruovaný (a či ich vôbec niekedy plnil) zostáva otázne. Isté je len to, že ide o mimoriadne zaujímavé vozidlo s dĺžkou 4,5 metra a výškou 1,4 metra. Motor je podľa obrázkov umiestnený vzadu, do kabíny sa nastupuje z prednej časti. Predstavivosť pútajú i oplechované kolesá, manévrovanie na súši muselo byť zaujímavé prinajmenšom rovnako ako v tanku...

Ruské pokusy o obojživelné vozidlá sú pomaly legendárne. Iba nedávno nás zaujal obojživelník s obrovskými terénnymi kolesami, ktoré zároveň poslúžia aj ako pohon na vode.

Zdroj: VK, Wiki

jh

Komentáre k článku


Stream naživo