2017-09-10 13:55:13
Kalašnikov Štít
Kalašnikov Štít
Zdroj: AP

Týmto budú potláčať demonštrácie v Rusku. Privítajte Štít od Kalašnikova

Na nedávnej vojenskej výstave v Moskve predstavila spoločnosť Kalašnikov svoj nový stroj.

Kým meno Kalašnikov sa väčšine z nás spája s najrozšírenejšou automatickou zbraňou na svete, ktorá v rozvojových krajinách stojí menej než mobil, v súčasnosti má spoločnosť Kalašnikov v portfóliu viac než len samopal.

Jedným z najnovších prírastkov je Shchit alebo Štít. Je to obrnené vozidlo s obrovskou ochrannou stenou umiestnenou na prednej časti vozidla. Štíť by mal v budúcnosti slúžiť v silových zložkách tam, kde potrebujú proti nepokojným demonštrantom zbrane „hromadného potlačenia“. Štít z hliníkovej zliatiny nielenže dokáže zatlačiť dav tam, kam to je potrebné, príslušníci silových zložiek sa za štíť môžu skryť, postaviť sa na malú platformu priamo za štítom a cez diery v štíte ostreľovať dav gumovými projektilmi, slzným plynom, či inými šmakocinami. Môžu tiež prostredníctvom vodného dela schladiť rozbujnené vášne.

Nedávno sa podobný stroj ukázal aj na výstavisku Incheba, a to od nášho domáceho výrobcu. Síce výrazne menší, ale taktiež efektívny stroj Božena Riot. Ten taktiež skryje príslušníkov za veľký štít, zároveň môže byť riadený diaľkovo. Zdá sa tak, že spoločnosti zaoberajúce sa armádnou technikou vedia odkiaľ veje vietor a očakávajú veľký záujem o svoje stroje na potláčanie nepokojov. Nasadenie modelu od Kalašnikova sa očakáva najmä v ruských zložkách. 

Zdroj: AP

jh
ZDROJ: RT, AP

Komentáre k článku


Stream naživo