2017-08-20 03:33:02
Policajná Tesla v Luxembursku
Policajná Tesla v Luxembursku
Zdroj: rtl

Tesla Model S nastupuje do policajnej služby

V poslednom čase cítiť akoby posadnutosť elektrickým fenoménom doby – modelmi Tesla.

Luxusné elektrické auto amerického výrobcu bude skúšať aj polícia v Luxemburgu. Chce vyskúšať, či takéto auto dáva polícii zmysel a odpoveď na otázku – zvládne elektrické auto svoje úlohy? Luxembursko sa na podobné skúšanie hodí svojou veľkosťou. Mimochodom, prvé Tesly S už testuje polícia v Los Angeles.

Nielen automobilky, ale aj jednotlivé vlády dávajú v posledných rokoch stále viac najavo, že ich zaujíma životné prostredie a chcú znížiť ekologickú záťaž. Naposledy to ukázalo Luxembursko, ktorého polícia začala skúšať Tesla Model S.

O získaní Tesly luxemburskou políciou sa špekulovalo už dlhší čas. Ako informovala televízia RTL, teraz prišla správa z oficiálnych miest, že autá boli objednané. Policajná služba bude mať k dispozícii dva exempláre Tesla Model S, ktoré začnú slúžiť v septembri. Vtedy ich luxemburská polícia aj oficiálne predstaví. Dovtedy do nich zabudujú vhodné policajné vybavenie a získa policajné farby.

Zdroj: rtl

Za každé z týchto áut zaplatí polícia približne 100 000 eur. Za to by sa dalo kúpiť napríklad BMW M550i xDrive, čo by bolo veľmi slušné služobné auto pre diaľničnú políciu. Vozidlá značky BMW luxemburská polícia často používa.

Nákup dvoch kusov Tesla Model S je súčasťou snahy luxemburskej vlády znížiť jej environmentálne zaťaženie. Na základe vládneho uznesenia by desatina tohtoročného novo zakúpeného štátneho automobilového parku mala byť elektrická alebo hybridná. A políciu vybtrali preto, že má ako vozidlo servisovať. Nakupované vozidlá majú spočiatku slúžiť na testovanie. Polícia chce v nasledujúcich dvoch rokoch zistiť, či elektrické autá v jej službách majú naozaj význam. Testovanie bude sledovať prevádzkové náklady, čas nabíjania a možnosti v reálnom čase.

Zdroj: rtl

Dôležitou súčasťou testov bude tiež meranie reálneho dojazdu v prevádzke. Polícia chce používať Teslu aj na diaľniciach, kde majú elektrické autá stále obmedzenie práve pre ich dojazd. Luxembursko je však malá krajina, ktorá meria na dĺžku iba 82 kilometrov a má šírku 57 kilometrov. To by malo  znamenať dostatočný dojazd pre policajné Tesly. Model S dokáže v najvýkonnejšej verzii dojazd viac ako 500 kilometrov.

Elektromobily v policajných službách už nie sú tak neobvyklé ako ešte pred pár rokmi. Testujú sa kade-tade po svete. Jedno skúšajú aj českí policajti. Plánovaná služba luxemburských elektroáut Tesla sa však bude odlišovať od iných skúšaných elektrických vozidiel. Kým v iných policajných zložkách slúžia elektromobily väčšinou len v mestách, v Luxembursku to má byť plnohodnotné policajné vozidlo pre rôzne úlohy. Uvidíme, akú má šancu uspieť...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo