2017-08-07 13:10:00
Dopravná polícia v Rakúsku
Dopravná polícia v Rakúsku
Zdroj: dpa

Neodmietnite testy alkoholu v zahraničí – riskujete vysokú pokutu, aj väzenie

Alkohol za volant nepatrí. Nepodľahnite benevolencii v podobe pár prípustných desatín promile.

Väčšinou to v niektorých krajinách platí iba v prípade, že sa nič nestane. Hranica povoleného obsahu alkoholu v krvi je v rôznych štátoch rozdielna, ale väčšinou je veľmi nízka, alebo nulová. Celkom iné to je v prípade, ak aj s povoleným


„Najvyššia pokuta môže dosiahnuť 10 000 eur a 3 roky väzenia“, upozorňuje viceprezident FIA regiónu I., viceprezident AIT a prezident ÚAMK ČR Oldřich Vaníček.

Ak už nastane situácia, že si ako motorista sadnete za riadenie auta s alkoholom v krvi a zadržia vás, existuje jediný možný variant riešenia - podvoliť sa trestu, ktorý bude nasledovať a všetko uzavrieť s tým, že sa našťastie nikomu nič nestalo.

Opačný variant, teda odmietnutie či už dychovej kontroly alebo alkoholu v krvi, hrozí vysokou pokutou. Na to je potrebné pamätať a na takéto „riešenie“ rýchlo zabudnúť. Prečo? Pokuta za odmietnutie testu totiž dosahuje vysoké sumy, alebo za to v inej krajine hrozí až trojročné väzenie.

Rakúsko
Tí, ktorí odmietnu kontrolu alkoholu v Rakúsku, sú políciou automaticky posudzovaní akoby ich hladina alkoholu v krvi dosahovala 1,6 promile. Za takúto úroveň alkoholu hrozí pokuta vo výške 1 600 až 5 900 eur. Okrem toho je cudzincovi odopreté právo riadiť automobil v Rakúsku najmenej počas šiestich mesiacov.

Taliansko
Ak motorista odoprie test na alkohol, je pokuta 1 500 až 6 000 eur, alebo je potrestaný odňatím slobody od troch do dvanástich mesiacov.

Holandsko
Odmietnuť dychovú skúšku alebo alkoholu v krvi sa v tejto krajine považuje za trestný čin. Platí to aj v prípade, ak nie je známe, či vodič vlastne požil alkohol. Inak povedané, vodič je vždy povinný podrobiť sa skúške alkoholu v dychu. Výnimkou je situácia, keď je lekárskym potvrdením doložené, že by to mohlo dotyčnému spôsobiť zdravotné problémy. V takom prípade nasleduje krvný test. A ak predsa nasleduje odmietnutie, pokuta dosiahne 1000 eur a vodiča sprevádza zákaz šoférovania počas deviatich mesiacov.

Francúzsko
V krajine galského kohúta a výborného vína bojujú dlhodobo za jazdu bez alkoholu, takže kto odmietne test na alkohol, dostane trest v podobe pokuty až 4 500 eur, alebo odňatím slobody až na dva roky.

Švajčiarsko a Luxembursko
„Marenie opatrenia na určenie vodičovej nekompetentnosti.“ Tak znie vo Švajčiarsku hodnotenie faktu, že sa vodič odmieta podrobiť kontrole prítomnosti na alkohol v krvi. Trestá sa to pokutou, alebo dokonca odňatím slobody až na tri roky. Pokuta je v tomto prípade závislá od príjmu danej osoby a podľa nej sa stanoví jej výška. Môže teda v prepočte dosahovať aj tisícky eur. V Luxembursku je pri odmietnutí vymeraná pokuta od 500 až do 10 000 eur. Výšku určí polícia podľa závažnosti vodičovho správania, spôsobu jazdy a podobne.

Švédsko
Vodičov, ktorí odmietajú dychovú skúšku na alkohol, môže polícia prinútuť políciou na odber vzorky krvi. Za odmietnutie zároveň hrozí vzatie do väzby.


ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo