2017-07-15 04:35:00
Rosemary v monoposte F1
Rosemary v monoposte F1
Zdroj: Renault

Dnešná Formula 1? To môže šoférovať aj tvoja babka! Nie, vážne... môže?

Tvrdenie, že na jazdu v F1 potrebujete roky fyzického a psychického cvičenia vyzerajú akoby plávali na vode.

Nuž je to tak, kedysi boli jazdci F1 iná liga ako dnes. Ovládať tie šialene silné a nebezpečné stroje, to si nemohol len tak niekto dovoliť a aj tí najlepší často zaplatili životom, či skončili s celoživotnými následkami. Tí dnešní jazdci, to je čajíček, všetko len naučené, navyše auto im aj tak na diaľku ovládajú technici...

Určite ste sa s takýmto názorom stretli. Možno ho aj máte. Pochopiteľne to tak nie je, i keď i my Podkapotou obdivujeme najmä mená minulosti F1. Byť pretekárom v F1 napriek všetkým krčmovým rečiam skutočne vyžaduje viac ako len bohatého sponzora. Veď skúste si v monoposte s výkonom 800 koní zajazdiť a uvidíte čo budete hovoriť po pár zákrutách (a či vôbec niečo...). Už len sily, ktoré musí zvládať krčná chrbtica sú vysoko nad danosti väčšiny z nás.

Napriek tomu si do monopostu Renaultu trúfla sadnúť 79-ročná pani Rosemary Smith. Nie je to však obyčajná babička, ale bývalá pretekárka v rely, ktorá v súčasnosti vedie autoškolu vo svojej domovine v Írsku. Úplnou náhodou je autoškola vybavená automobilmi Renault Clio a úplnou náhodou Rosemary pozval Renault vyskúšať si jazdu v monoposte Renault (pravdepodobne z roku 2013).

Formulu si odskúšala na okruhu Paul Ricard vo Francúzsku, kde svoje schopnosti piluje aj bývalý a snáď aj budúci jazdec F1 Robert Kubica.

„Jazdiť auto s výkonom 800 koní, to je sen, ktorý ja tak ako mnohí ďalší snívam celý život, no nikdy mi nenapadlo, že by som dostala šancu urobiť to. Takže keď ma kontaktoval Renault UK, neváhala som ani sekundu. Bolo to jednoznačne výrazne odlišné od rely áut, na ktoré som zvyknutá, ale bol to úžasný zážitok,“ povedala Rosemary.

Ako si Rosemary viedla môžete vidieť na nasledujúcom videu. Veru, nie je to len tak obyčajná babička...

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo