2017-07-08 19:40:00
BMW Motorrad X2City
BMW Motorrad X2City
Zdroj: BMW Group

Najlacnejšie BMW je zábavné, má dve kolesá a (elektrický) motor

BMW Motorrad X2City je totiž kolobežka s elektrickým pomocným pohonom.

Prináša všestrannú mobilitu a nulové emsie – v mieste spotreby. Je veľmi ľahká a kompaktná, svojho jazdca pritom odvezie všade, kam sa mu zažiada. Bez ohľadu na dopravné zápchy, nedostatok parkovacích miest, či cestovné poriadky hromadnej dopravy.

Pri maximálnej rýchlosti až 25 km/h a dojazde 25 až 35 kilometrov na elektrický pohon je model BMW Motorrad X2City priam predurčený do stále hustejšej mestskej premávky. Spadá do triedy „Pedelec25“ určenej pre jazdcov od 14 rokov, ktorá nevyžaduje prilbu ani vodičský preukaz.

BMW Motorrad X2City je výsledkom spolupráce medzi značkou BMW Motorrad a spoločnosťou ZEG, ktorá vlastní značky Kettler, Bulls, Pegasus, Hercules a iné. Distribúcia tejto kolobežky bude prebiehať prostredníctvom vybraných predajcov bicyklov a internetového obchodu spoločnosti KETTLER Alu-Rad GmbH.

O servis a záručné služby sa taktiež postarajú prevádzky zamerané na bicykle. Vďaka tomuto predajnému kanálu sa značka BMW Motorrad dostane k novým záujemcom nad rámec klasickej motocyklovej klientely. Očakávasa, že kolobežka BMW Motorrad X2City bude v predajniach dostupná koncom roka 2017. Jej cena ešte nebola stanovená, no nepresiahne 2 500 €.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Kolobežka BMW Motorrad X2City je ideálne prispôsobená pre všetky situácie, kde možnosti individuálnej prepravy automobilom alebo verejnou dopravou narážajú na svoje limity. Dá sa využiť ako nezávislý dopravný prostriedok na prekonanie kratších vzdialeností alebo ako doplnok k automobilu či verejnej doprave – možná je akákoľvek kombinácia. Vďaka nízkej hmotnosti 20 kg a skladaciemu riadeniu sa dá jednoducho uložiť aj v batožinovom priestore malého auta. Stačí pár pohybov a potom vás už pohodlne odvezie z parkoviska či okraja mesta do vašej cieľovej destinácie v preplnenom centre. Kolobežku BMW prepravíte aj autobusom či metrom – je teda riešením na pohodlnú prepravu v miestach, na ktoré sa motorizovanými prostriedkami tak ľahko nedostanete.

Zdroj: BMW Group

Pri svojich kompaktných rozmeroch je kolobežka BMW Motorrad X2City ešte menšia než skladací bicykel. V zadnom kolese ukrýva pomocný pohon, s ktorým je jazda oveľa pohodlnejšia a zábavnejšia. Bezkomutátorový motor v náboji dokáže model BMW Motorrad X2City poháňať rýchlosťou až 25 km/h. Riadiaca jednotka na riadidlách ponúka na výber päť rôznych rýchlostí (8, 12, 16, 20 a 25 km/h). Z bezpečnostných dôvodov sa pomocný pohon elektrického motora aktivuje až po dosiahnutí rýchlosti 6 km/h. Elektrický pohon je možné kedykoľvek vypnúť pomocou spínača na brzdovej páčke, čím sa  preruší akákoľvek podpora zo strany elektrického motora.

Elektromotor napája lítium-iónová batéria s kapacitou 408 Wh uložená v puzdre odolnom voči dažďu a striekajúcej vode pod plošinou kolobežky. Je integrovaná v ráme, no dá sa jednoducho vybrať. Systém riadenia batérie zaručuje v bežných podmienkach dojazd 25 až 35 km. Špeciálna nabíjacia jednotka s magnetickým konektorom umožňuje jednoduché nabíjanie pomocou externej nabíjacej zásuvky na kolobežke alebo priamo na samotnej batérii. Na nabíjanie batérie sa používa štandardná elektrická zásuvka, pričom prázdnu batériu úplne nabijete za približne 2,5 hodiny.

Zdroj: BMW Group

Na veľkých a širokých kolesách sú osadené mohutné pneumatiky, ktoré zaručujú trakciu a  bezpečnú a pohodlnú jazdu aj na náročnejších povrchoch. Predné aj zadné koleso sú vybavené účinnou kotúčovou brzdou. Páčky bŕzd možno individuálne prispôsobiť. Intenzitu odozvy bŕzd možno zmeniť posunutím ťažiska jazdca. Nechýba brzdové svetlo.

Na systém pohonu vrátane lítium-iónovej batérie sa vzťahuje záruka v trvaní 48 mesiacov, ktorú poskytuje spoločnosť Marquardt. Osvetlenie dodala značka Supernova a brzdy značka Magura. Všetky bezpečnostné a svetelné systémy spĺňajú podmienky pre premávku vozidiel na cestných komunikáciách, aby sa dala kolobežka legálne používať na cestách.

Vďaka vzpriamenej polohe počas jazdy kolobežka BMW Motorrad X2City jazdcovi ponúka vynikajúci výhľad na dopravnú situáciu vo všetkých smeroch. Rovnako aj všetci ostatní účastníci premávky dobre vidia jazdca. BMW Motorrad X2City môžu bezpečne a pohodlne používať osoby s výškou od 160 do 190 cm. Mohutné kryty a blatníky na prednom aj zadnom kolese zamedzujú striekaniu vody a nečistôt, takže kolobežku môžete bez zvláštneho ochranného oblečenia používať aj za mokra. Zásuvka micro-USB integrovaná v zobrazovacej/riadiacej jednotke vám počas jazdy z lítium-iónovej batérie nabije smartfón.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Kolobežka BMW Motorrad X2City je skvelým dopravným prostriedkom na cestu do školy, do práce alebo vo voľnom čase. Pohodlný spoločník na nákupy alebo prehliadku mesta  nevytvára žiadne emisie a obíde všetky zdĺhavé dopravné zápchy. Na jazdu na kolobežke BMW Motorrad X2City nepotrebujete žiadne špeciálne oblečenie, z bezpečnostných dôvodov sa odporúča použitie prilby.

Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo