2017-07-01 04:45:00
BMW 330e iPerformance
BMW 330e iPerformance
Zdroj: Jozef Vydra

BMW chce na jeseň uviesť elektrické BMW radu 3. Lebo Tesla...

BMW chce na autosalóne vo Frankfurte uviesť nový elektromobil radu 3. Inšpiráciou je Tesla a jej Model 3.

Tesla poriadne rozvírila stojaté vody veľkých automobiliek. Ani BMW nechce zaostávať a predstaví svoj nový rad 3 poháňaný výhradne elektromotorom. Automobil má mať dojazd 400 kilometrov a dôvodom jeho vzniku nie je nič iné ako Model 3 od Tesly.

BMW, tak ako ďalšie automobilky masívne investuje do elektromobility. Má však problém so ziskovosťou elektromobilov a hybridných áut. Musí preto racionalizovať výrobu a šetriť, aby sa zachovala ziskovosť so slušnými maržami.

BMW investuje miliardy do elektrických áut, ale v ziskovosť v tomto segmente je slabšia ako v prípade klasických motorov. Preto musí na iných miestach výrazne šetriť.

Koncern chce tento rok celkovo predať okolo 100.000 elektromobilov a plug-in-hybridov, uviedol finančný riaditeľ BMW Nicolas Peter. Automobilka je síce aj v tomto segmente zisková, ale menej než v prípade benzínových a dieselových motorov. "Ziskovosť je výzvou," uviedol Peter.

Zároveň výrazne vzrastú výdavky na vývoj a výskum, z 5,2 miliardy eur vlani na takmer 6 miliárd eur v tomto roku a v oboch nasledujúcich rokoch.

Centrálnou témou je elektrifikácia, uviedol Peter. Na to, aby koncern udržal pomer zisku k tržbám v cieľovom pásme 8 % až 10 %, musí v iných oblastiach šetriť. "V ponuke máme napríklad vyše 100 volantov," uviedol Peter. O mnoho z nich je malý záujem, a preto BMW plánuje obmedzenie ponuky.

BMW v súčasnosti ponúka rad 3 okrem štandardných verzií s benzínovým, alebo naftovým motorom, tiež v eko verzii plug-in hybridu s označením BMW 330e iPerformance. Náš test nájdete tu.

jh
ZDROJ: TASR, automotive news, Handelsblatt

Komentáre k článku


Stream naživo