2017-06-24 04:20:00
Tesla S prešla 900
Tesla S prešla 900 km

Tesla Model S prešla na jedno nabitie 900 km, má to povestné ale...

Skvelý dojazd je dobrou správou, čo je však za jeho výrazným zvýšením?

Priaznivci vozidiel na elektrický pohon sa tešia, dojazdové vzdialenosti ich áut sa zlepšujú každý rok. Pri pokuse v Belgicku sa podarilo zaznamenať skutočne úctyhodný dojazd elektromobilu, ktorý znamená skutočne masívny skok. Tesla Model S P100D totiž na jedno nabitie absolvovala 900 kilometrov. V čom je pes zakopaný?

Na prejdenú vzdialenosť mala totiž značný vplyv veľa nízka rýchlosť. Honba za čo možno najdlhšou prejdenou vzdialenosťou sa konala na uzavreté cestnej slučke v Belgicku. Auto riadili Steven Peeters a Joeri Cools a s najrýchlejšou TESLA sveta tu krúžili takmer 24 hodín. Lenže aby bol dojazd čo najlepší, počas pokusu jazdili rýchlosťou iba 39 km/h.

Obaja vodiči si dali záležať na tejto jazde. Naštudovali si vopred každý kruhový objazd na trase a pravidelne kontrolovali tiež silu vetra a teplotu vzduchu. „Bolo by pre nás výhodnejšie, keby sme išli len rovno a s vetrom v chrbte, ale takto sme sa mohli v každom kole naučiť niečo nové,“ povedal Steven Peeters.

Tento pokus si všimol aj Elon Musk a vyjadril sa k nemu na Twitteri. Podľa šéfa Tesly by rovnaký model zvládol prejsť aj tisíc kilometrov. V prípade, že by sa na jazdu zvolili správne pneumatiky. Nuž, optimizmom teda Musk nešetrí. Otázkou je, aké by to mali byť pneumatiky – ale hlavne načo je takýto rekord, pri takmer ustálenej jazde malou rýchlosťou? Navyše podľa obrázkov vidno, že sa určite dobre zabávali, keď mali v interiéri 35° Celzia a miestami sa plazili 20 km/h. Nuž ale čo neurobíš pre rekord...

Hlavne v prípade elektromobilov je marketing mimoriadne dôležitý – povedať o elektromobile, že prejde 900 kilometrov je určite zaujímavejšie, ako sa chváliť dojazdom 400 kilometrov, či nie? Hoci ten druhý je reálny v normálnych podmienkach a počas bežnej jazdy.

jv

Komentáre k článku


Stream naživo