2017-06-02 12:16:32
Nový papamobil je Opel
Nový papamobil je Opel
Zdroj: Opel

Pápež prešiel na elektrinu: Nový papamobil je elektromobil s dojazdom 500 km!

Pápež František si nikdy nepotrpel na drahé, či obrnené vozidlá, s ktorými brázdi svet. Jedno také dostal od Oplu.

Opel Ampera-e. Tak sa volá nový papamobil pápeža Františka, ktorý mu bol odovzdaný počas konferencie o udržateľnosti organizovanej priamo vo Vatikáne. Jeho svätosť dostala nový elektromobil od Oplu, ktorý je v podstate prvým dostupným sériovo vyrábaným a hlavne použiteľným elektromobilom nielen v Európe ale aj vo svete.

Vlastným menom Chevrolet Bolt druhej generácie, je Opel Ampera-e kompaktný elektromobil s vysokou kapacitou batérií, dostatočne silným motorom a zároveň priestorom pre minimálne štyroch pasažierov.

Elektromobil má kapacitu batérii 60 kWh, jeho motor má maximálny výkon 200 koní a maximálny krútiaci moment 360 Nm. To mu umožňuje zrýchliť z 0 na 100 km/h za 7,3 sekundy, pričom dojazd podľa NEDC je až 520 kilometrov na jedno nabitie. Viac o tomto aute zistíte tu.

Ako veľmi a či vôbec bude pápež elektromobil využívať zatiaľ nevieme, uvidíme v nasledujúcich mesiacoch. Dnes je ale isté, že jeho obľúbený Fiat 500L dostal silného ekologického konkurenta. 

Zdá sa, že pápežovi sa tento americký vynález páči viac ako "vynález" nedávnych amerických prezidentských volieb... Auto pápežovi odovzdal generálny riaditeľ Oplu Dr. Karl-Thomas Newmann.  

jh

Komentáre k článku


Stream naživo